Kasvihuone

Jos olet itse tai arvelet kaverin olevan herkkä, kannattaa lukea Elaine Aronin kirjasta Erityisherkkä ihminen tekemäni muistiinpanot.

Herkät tarvitsevat aikaa ja suojaa

 

Joka viides tai kuudes ihminen on erityisherkkä eli käsittelee syvällisesti aistimiaan asioita ja niiden synnyttämiä ajatuksia. Koska erityisherkkä ihminen saattaa kärsiä voimakkaasta melusta, hajuista, valoista, kiireestä ym. voimakkaista ärsykkeistä. Erityishekkyyden ymmärtäminen voi auttaa luomaan herkälle eräänlaiset kasvihuoneolosuhteet, jossa hän voi kukoistaa ja tuottaa hedelmää.

 

Suojaa idullaan oleva ajatus tai projekti

Muutos, kuten ajatus avioerosta tai alanvaihdosta, voi itää pitkäänkin mielessä sinisenä ajatuksena. Itu on kuin sikiö äidin kohdussa. Kun se alkaa kehittyä riittävästi, idean kantaja saattaa puhua tavoitteesta muutaman luotetun kanssa kahdestaan.

On erittäin tärkeää, että ensimmäiset luonnostelmat tehdään turvallisien ja hyväksyvien ihmisten kanssa. Silloin tunnustellaan ensi kertaa lempeästi, onko ajatuksesta eläjäksi.

Itu on hautomisvaiheessa vielä niin herkkä, että se kuolee, jos kriittisyyden kylmä viima käy liian varhain sen yli. Itua kannattaa aluksi suojata, kunnes se on tarpeeksi iso kohtaamaan realiteetit. Moni hyvä projekti on pilattu heittämällä se susille heti vastasyntyneenä.

Mieti hetki jotain tulollaan olevaa projektia tai elämäsi muutosta. Kenties uusi tuntuu epämääräisenä tuntemuksena viskerassa eli masuaivoissa. Milloin on oikea aika puhua idusta luotetuille? Mistä voi tietää, että suunnitelma on valmis paholaisen asianajajan kriittiseen koulintaan? Tai peräti kestämään tosielämän viiman ja susien hampaat?

♦♦♦

Ensimmäinen idea näiden nettisivujen tekemisestä iti mielessäni joskus 1980-luvun alussa, kun kuulin tietokoneavusteisesta opetuksesta. Ensimmäinen toteutus oli Nokia Datassa vuonna 1987 aloitettu SMUPPU-taulu (Suomalaistettuja Mietteitä Uusista ja Lupaavista Psykologian Pointseista Uteliaille). Vasta vuonna 2005 aika oli kypsä ensimmäiseen nettiversioon ja 2010 toiseen versioon. Tämä WorldPressin ympäristö on kehittynyt siinä määrin, että aika on vasta nyt kypsä toteuttamaan yli 30 vuoden takaisen idean ja ollaan tukevasti ulos kasvihuoneesta.