Vaikka Marilyn Monroe lauleskeli jossain leffassa timanttien olevan naisen parhaita ystäviä, kuvassa olevat ”jalokivet” markkeeraavat arvojen kiteytymiä. Kyseessä on arvopuntari, joka määrittää, minkä kriteerin mukaan suunnistuksessa otetaan seuraava askel.

Jotta saisimme selville, miten arvovaaka toimii, otetaan esimerkiksi unelmien ihannetyö. Siinä on kymmenen hyvää ja yhdeksän kaunista asiaa. Unelmien työ on tietenkin mielenkiintoinen, arvostettu, turvallinen ja itsenäinen. Liksa on mahtava. Työssä saa tavata mukavia ihmisiä ja saa asua kivalla paikkakunnalla. Ja mitä vielä lisäisit?

Tosielämässä tuppaa käymään niin, että kaikkea ei voi saada heti. Silloin on pakko punnita, minkä arvon mukaan seuraava askel otetaan.

Kumman kaa

Vaikka en ole katsonut telkkarista ohjelmaa Kumman kaa kuin vilaukselta, tämän tehtävän idea lienee samanlainen.

Oletetaan, että listasit työpaikan tärkeimmiksi tekijöiksi yllämainitut arvot. Ensimmäiset punnittavat arvot sattuvat olemaan työn turvallisuus ja itsenäisyys. Kumman työn ottaisit, jos joutuisit valitsemaan A turvallisen ja B itsenäisen työ välillä? Työ A on vakituinen mutta melko epäitsenäinen. Työ B on itsenäinen mutta pätkätyö.

Oletetaan, että tulit valinneeksi työpaikan B, jossa saa olla itsenäisesti turvaton. Vaan kumman valitset, jos työn mielenkiintoisuus ja itsenäisyys pannaan vastakkain? Työpaikassa C on mielenkiintoinen työ, mutta sitä ei saa tehdä itsenäisesti. Valitsetko mielenkiintoisen työn vai tylsänpuoleisen homman B, jossa saa sentään toimia itsenäisesti?

Jos valitsit mielenkiintoisen työn, voit punnita, tuntuuko ulkoinen arvostus mielenkiintoisuutta paremmalta. Teetkö mieluummin mielenkiintoista työtä, vaikka siinä ei jaeta prenikoita? Jos mielenkiintoisuus vei jälleen pitemmän korren, voidaan hyvä palkka ja työn mielenkiintoisuus panna puntariin jne.

Esimerkin perusteella näyttää siltä, että työn mielenkiintoisuus oli arvoista tärkein. Sitä seurasivat itsenäisyys, mukavat kaverit, arvostus, palkka, jne. Niinpä kirjoitamme mielenkiintoisuuden kalleuskaapin ylimpään lokeroon, itsenäisyyden sitä alempaan lokeroon jne. Halutessasi voit tehdä tärkeimmille elämänalueille omat vitriinit.

Arvojen keskinäinen järjestys saadaan selville vain, jos jokaista arvoa punnitaan jokaista muuta vastaan. Jos arvoja on monta, analyysissa tuppaa kulumaan ikä ja terveys. Koska terveys on tärkeä asia, on oleellista tietää viiden tärkeimmän arvon järjestys.

Toteutusvinkki: Tehtävä on helpompi suorittaa, jos kirjoitat arvokiteytykset erillisille lapuille – yksi arvo lappua kohden. Vanhojen käyntikorttien tyhjä kääntöpuoli sopii hyvin tähän tarkoitukseen. Kun olet saanut arvolaput valmiiksi, alat punnita yhtä arvoa suhteessa toiseen. Se on vähän kuin pasianssia, jossa sinä määrität korttien arvon. Voit valita tarkastelualueeksi koko elämän tai tietyn aihepiirin. Mieti, mitkä arvot ovat sinulle tärkeitä. Jos arvot tai kriteerit eivät heti pompsahda esiin, palaa ideahelmeen Intohimot esiin tai kokeile Arvojen kiteytyskonstia.

Arvojen kiteytyskonsti

Arvojen kiteytyskonsti on kuvattu ainakin kirjassa Antero Katajainen, Krisse Lipponen ja Anneli Litovaara ”Voimavarat käyttöön” (Duodecim 2003).

1. Mieti kuusi tärkeää asiaa tietyn aihepiirin sisällä. Jos aihepiiri on vaikkapa perhe-elämä, tärkeitä asioita ovat huolehtiminen, kuuluminen, jakaminen, rehellisyys jne.

2. Luo jokaiselle arvolle symboli.  Esimerkiksi kuuluminen voisi olla punainen sydäntaimerkki &, huolehtimisen symbolina keltainen ympyrä ο tai merkki  €. Rehellisyys voi olla sininen neliö ♦ tai merkki §. Aseta jokainen symboli kuusikulmion yhdelle kärjelle.

3. Punninnassa piirrät nuolenkärjen sen arvon suuntaan, joka on mielestäsi tärkeämpi. Eli jos huolehtiminen on tärkeämpää kuin kuuluminen, nuoli sojottaa ♥ → ο. Jos taas kuuluminen on tärkeämpää, piirrät nuolen keltaisesta ympyrästä punaiseen sydämeen ο → ♥. Näin punnitset läpi kaikki parikit.

4. Laske, montako nuolenkärkeä mikin arvo keräsi. Keräsikö jokin arvo erityisen paljon nuolenkärkiä puoleensa? Sen pitäisi olla ydinarvosi.

Jos et ole ihan varma ydinarvostasi, katsasta tärkein ura-ankkurisi klikkaamalla sivulle Uramagneetit. Uteliaisuus on aina hyvä tekosyy.