Auttamisen monet kasvot

 

Käydessämme läpi kriisiä tai muutosta, voimme tarvita monenlaista apua ja kuulijaa eri vaiheissa. Millaista kuulijaa sinä tarvitset juuri nyt? Entä seuraavaksi?

Kuuntelun kasvo

Muutosprosessin alkaessa saatamme olla autuaan tietämätömiä siitä, että jokin on pielessä. Sisäinen ristiriita saattaa kuitenkin näkyä ulospäin epäjohdonmukaisena käytöksenä eli Joharin ikkunan sokealla alueella. Tarkkasilmäinen tosi ystävä saattaa esittää kysymyksiä tai komentoida huomaansa ristiriitaa lempeästi, mikä saattaa säästää sinut sudenkuoppaan joutumiselta.

Muutospaine on kuin pieneksi jäänyt kenkä. Se hiertää ja ahdistaa, joten tarvitsemme kipeästi ymmärtäväistä kuuntelijaa, jonka lähellä voi tunnustella, ”mistä kenkä puristaa”. Joskus on tärkeää saada vain ”oksentaa” epämääräistä pahaa oloa ulos itsestä. Tässä vaiheessa kuuntelijaksi kelpaa oma päiväkirja, metsä tai lemmikki. Tuskaisan ihmisen kohtaaminen ei luonnu kaikilta, joten kannattaa etsiä lempeä mutta lujahermoinen ihmiskuuntelija.

Ennen pitkää villakoiran ydin ja muutostarve on paikannettu ja on aika ryhtyä ideoimaan ratkaisua. Silloin tarvitsemme rinnallemme luovuuden muusan eli innostavan tivaajan, joka esittää stimuloivia kysymyksiä, avaa uusia näkökulmia. Erilaiset itseapukirjat, nettisivut tai vertaistukiryhmät voivat olla aarre uuteen suuntaan suunnistajalle.

Paholaisen asianajaja on tarpeen siinä vaiheessa, kun viehkeä visio tai ratkaisu on löydetty. Hänen tehtävänään on etsiä suunnitelmastamme mahdolliset puutteet. Ilonpilaajat kertovat yllättäen ja pyytämättä, miksi suunnitelmasi ei toimi. Asiantuntijat ja osaajat voivat kertoa, miten suunnitelman sudenkuopat voidaan ehkä täyttää.

Kun vedenpitävä suunnitelma on valmis, on paikallaan kysyä sisikunnaltaan tärkeä kysymys: ”Haluanko tätä todella?”  Dilemman diilaus on tärkeää. Intuitiivinen ennustajaeukko voi huomata, jos ja kun yrität psyykata itseäsi johonkin, mitä et sisimmässäsi halua. Tahto, taito ja tilaisuus on oltava, koska muuten muutoksesta ei tule mitään.

Kun päätös on tehty, tarvitset käytännön muutosapua. Se voi olla tsemppausta, valmennusta, konsultointia tai nippelitietotaitoa. Jos olet vaihtamassa kämppää, voit kirjaimellisesti tarvita muskelikasta muuttoapua.