Egoistin käsikirja

Josef Kirschner (Rasalas 2001)

 

Kirja käsittelee ns. individuaatiota eli yksilöitymistä ja itsenäistymistä. Josef kiteyttää kirjan tavoitteen: ”Olen päättänyt elää lopun elämääni omien tarpeiden ja käsitysteni mukaan ja luopua kaikesta, mikä tekee minut jostain riippuvaiseksi.”

Kirschner jakaa ihmiset (ja samalla oman kehityksensä) kolmeen ryhmään: kiltteihin eli vedätettäviin, välistävetäjiin ja terveisiin egoisteihin. Välistävetäjät (sanon heitä ketuiksi) määräävät, mitä kilttien (kutsun heitä lampaiksi) pitää ajatella, uskoa, toivoa ja ostaa. Lammaslauma tarvitsee kettuja, koska lampaat eivät itse tiedä, mitä tehdä elämällään. Ketut selittävät lampaille, miksi näiden pitäisi ottaa muut (eli käytännössä kettujen tarpeet) huomioon ennemmin kuin omat tarpeet.

Egoistien käsikirja ohjaa terveeseen itsekkyyteen ja turhasta syyllisyydestä luopumiseen (eli tilannetta seuraavaksi viisaaksi pöllöksi). Kirja on oodi itsellisyydelle eikä se käsittele keskinäistä riippuvuutta, jossa toisten eteen uhrautuminen tapahtuu antajan oman harkinnan mukaan.

Kirja koostuu lyhyistä lohkaisuista, joista olen valinnut muotoillen muutamia. Eihän se ole egoisti eikä mikään, joka ei tee omaa versiotaan oppikirjasta.

’’’

Auttamisesta

Lakkaa odottamasta toisilta sitä, mitä he eivät aio tehdä. Avuttomat ja riippuvaiset odottavat turhaan apua, jota ”hyvät” ihmiset ovat heille luvanneet. Mitä useammin annat auttaa itseäsi, sitä varmemmin unohdat itsesi auttamisen ja tulet riippuvaiseksi auttajastasi ja alttiiksi manipulaatiolle.

Sitä, joka ei ole valmis auttamaan itseään, ei voi kukaan muukaan auttaa. Jos kuulut lampaisiin, elät pelossa, ettet pysty noudattamaan asetettua käyttäytymisstandardia. Jos kuulut kettuihin, pelkäät, ettei kukaan kuuntele ohjeitasi.

Paetessasi itseäsi ja pulmiasi, olet riippuvainen toivosta, jota muut antavat sinulle lupauksillaan. Seuraat muiden pystyttämiä tienviittoja. Kohdatessasi itsesi ja mörkösi oman aikataulusi mukaan päätät itse kulkemastasi tiestä. Olet riippuvainen vain itsestäsi.

Kun autat jotakuta, kerro hänelle kuinka kauan aiot auttaa häntä ja missä asioissa. Jos et aseta avulle takarajaa, avun vastaanottaja tulee pitämään sinua vastuullisena omista epäonnistumisistaan.

Jos et pysty vaikuttamaan jotakuta itsensä auttamisen tärkeydestä, hän tarvitsee kärsimystä löytääkseen itse oman ratkaisunsa. On parempi olla auttamatta, kuin tukea toista hänen ongelmansa välttelyssä.

Vain se, joka pystyy auttamaan itseään, voi auttaa muita. Kun joku ottaa vastuun toisista, se ei tarkoita, että hän kykenisi ottamaan vastuun edes itsestään. Vastuun ottaminen on eri asia kuin sen kantaminen. Se, joka patistaa sinua auttamaan vaikka et haluaisi, käyttää syyllisyydentuntoasi hyväksi. Se, joka auttaa rauhoittaakseen syyllisyydentuntoaan, ei auta itseään eikä toista.

Ristiriidat

Se, joka ei voi tehdä sovintoa seuraavana päivänä, ei ole vielä pystynyt edes kertomaan ongelmaansa. Sinun ei tarvitse selittää mitään henkilölle, joka ei ymmärrä sinua. Et ole olemassa opettaaksesi muita. Henkilöllä, joka ei ymmärrä sinua, on syitä, joita sinun tulee kunnioittaa.

Kunnioita toisen totuutta vaikka tiedätkin, ettei se ole sinun totuutesi. Jokainen on vastuussa omasta totuudestaan. Konflikti alkaa siitä, kun tunnistat totuutesi, mutta yrität torjua sen, koska oma totuus on sinulle tai muille epämukava. Kun epäilet omaa totuuttasi ja uskot toisen totuuteen, luot riitasoinnun oman totuutesi kanssa.

Älä ole hienotunteinen puolustautuessasi eli pidä selkeät rajat. Siten estät toista käymästä uudelleen kimppuusi. Jos olet heikko etkä pysty puolustamaan rajojasi, älä näytä heikkouttasi ennen kuin olet vahva. Ja vaikka olet vahvistumassa, esitä silti heikkoa. On parempi, että vastustaja aliarvioi sinua.

Manipulointi

Kun muut haluavat manipuloida sinua, he yrittävät pakottaa sinua päättämään ennen kuin olet ehtinyt ajatella seurauksia. Sinun on tiedettävä itse mitä haluat ja tarvitset. Anna itsellesi aikaa, jos muut painostavat sinua. Kaikki se, mitä olet ja teet, tarvitsee aikaa kypsyäkseen. Et voi pakottaa itseäsi etkä muita. Kun aika on kypsä, muutos tapahtuu kuin itsestään, joten kärsimätön hoputtaminen on kypsymisen suurin este.

Älä lupaa mitään, jotta kukaan ei voi vedota lupaukseesi. Petetystä lupauksesta ei ole kuin haittaa. Älä kerro salaisuutta, jotta kukaan ei pysty kiristämään sinua.

Hyötyjät eli ketut asettavat moraalin vaatimukset niin korkealle, ettei kukaan voi niitä täyttää. Niinpä kriteerien mukaan elävä lammas häviää aina. Sitä, joka elää omien mittapuidensa mukaan, ei voi kiristää syyllisyydentunteella.

Päivä kerrallaan

Vapautesi ei ole mitään sellaista, mitä muut voivat antaa sinulle. Pöllönä sinulla on vapaudessa oma suunta, jossa voit saavuttaa osapäämääriä jos ja kun pysyt omalla tielläsi. Päämääräsi on se, minkä määrittelet päämääräksesi juuri tänään. Kun kuljet tietäsi oikeaan suuntaan, tunnistat jokaisella uudella askeleella seuraavan päämääräsi eli et ole sidottu yhteen päämäärään.

Elämässä ei ole mitään varmaa. Varmuus on kettujen manipulointipelin lupaus lampaille, jotka eivät ole varmoja itsestään. Jokaisella päivällä on oma totuutensa. Eilisen totuuden ei tarvitse olla tämän päivän totuus. Se, mitä tarvitset tänään, voi olla hyödytöntä huomenna.

Mielikuvitus on kyky nähdä jotain, mikä ei ole vielä olemassa. Luovuus on kyky löytää ratkaisuja, jotka eivät ole sinulle vielä tuttuja. Tahto ei ime sinua kohti päämäärää vaan mielikuvan voimakkuus. Koska tulevaisuutta ei voi tietää, seuraava asenne ohjelmoi tiedostamatonta hyvin: ”Mitä tänään tapahtuukin, selviydyn”.

Omat arvot ja elämä

Olen elämäni keskipiste ja määrittelen itse mikä minulle on oikein. Jos en tee näin, muut suostuttelevat minut sellaiseen, etten elä enää omaa elämääni. Tiedosta mitä tarvitset oikeasti voidaksesi elää haluamaasi elämää. Tiedosta mistä sinun tulee luopua saadaksesi sen mitä tarvitset.

Elämälläsi on se tarkoitus, jonka itse sille annat. Jos et itse päätä suuntaa, muut tekevät sen puolestasi. Kun tiedät itse, mikä on sinulle oikein, et tarvitse muiden kehumista eikä sinun tarvitse selitellä kenellekään mitään. Kehuun liittyy aina manipulaation vaara, mutta elämänsä taitaja ei tarvitse ketään, jolle hänen pitäisi jotain esittää saadakseen arvostusta. Hänelle riittää oma itsekunnioitus.

Kongruenssi

Aggressio itseä kohtaan alkaa kyvyttömyydestä ratkaista omia ongelmia itse. Se, joka ei ole vakuuttava itselleen, yrittää esittää vakuuttavaa muita vastaan taistelemalla. Jokainen torjuttu ongelma kasvattaa vihaa itseä kohtaan, minkä vuoksi rankaiset itseäsi. Ei auta, vaikka suuntaat itsevihan toisiin, koska se on projektio vihasta itseään kohtaan.

Koska olet sellainen kuin ajattelet olevasi, voit muuttua ajattelemalla uudella tavalla itsestäsi. Toimit oman tahtosi mukaan, kun tietoinen ja tiedostamaton ajattelu ovat sopusoinnussa. Muutos tapahtuu mielesi kautta.

Olitpa ulkoisessa maailmassa millaisessa pulassa tahansa, sisälläsi on maailma, jossa voit olla vapaa ja jonne voit vetäytyä milloin tahansa. Ei ole tärkeää, miten meditoit. Meditoi, kunnes koko elämäsi on automaattisesti meditaatiota.

Ole yhtä itsesi kanssa. Ole yhtä ruumiisi ja henkesi kanssa. Ole yhtä sairauden, kivun elämän ja kuoleman kanssa. Ole yhtä hyvän ja huonon kanssa, voiton ja tappion kanssa, ystävän ja vihollisen kanssa. Ole yhtä ajan ja paikan ja kaiken sen kanssa mitä teet. Ole yhtä pelkosi kanssa, koska silmästä silmään kohtaamasi pelko ei voi sinua enää yllättää. Kun olet yhtä kaiken kanssa, ei mikään ole sinua vastaan.