Elämäni kollaasi

 

Metaforatyöskentelyn verryttelyksi voit pohtia, mitkä vertauskuvat tai tarinat voisivat kiteyttää tähänastista elämääsi. Mikä on elämäsi motto? Voit kokea olevasi kuin golfpallo. Ensin lyödään monta kertaa, ja lopulta joutuu kuoppaan. Itsenäistymässä oleva nuori kokee olevansa kuin käkikello, joka yrittää lentää säännöllisin välein maailmalle, mutta aina jokin vetää takaisin äidin helmoihin.

Joku voi kokea taistelevansa tuulimyllyjä vastaan tai vierittää Sisyfoksen tavoin kiveä melkein vuoren huipulle, mistä se vierii takaisin alas. Toinen vetää elämän pitkässä tikussa aina sen lyhimmän korren. Yksi lauleskelee haikeana: ”Mä olen kuin lintu pieni, ja siipeni heikot on. Vaan oisimpa uljas kotka, niin nousisin lentohon…”

Myös enemmän tai vähemmän lempeät liikanimet voivat olla merkki tiedostamattomasta identiteettimetaforasta. Millaisia lempi- tai liikanimiä sinusta on käytetty? Oletko elänyt niiden viitoittamalla tiellä? Tai jos olisit eläin, auto, kasvi, kone, aine, taideteos, näytelmä, matka, joki, tie tms., mikä niistä olisit? Mikä elementti kuvaa sinua? Metafora on voinut muuttua omia aikojaan, ja sitä voidaan virittää seuraavien ohjeiden avulla viriilimmäksi.

Ruma ankanpoikanen arveli olevansa epäonnistunut ankka, mutta onhan niitä muitakin tarinoita. On Adalmiinan helmeä ja opettavaisia faabeleita kuten tarina ketusta ja korpista. Oletko suudelmaa kaipaava sammakko vai prinssiä odottava neito, joka huomaa suudelleensa tähän asti vain sammakoita? Raamatussa on kertomus vedenpaisumuksesta, ja vanhojen klassikoiden lisäksi telkkari on tarinoita tulvillaan. Tuntuuko jokin stoori sinusta liiankin tutulta?

Oletetaan, että elämäsi on ollut kuin ilkeiden sisarpuolien sorsiman Tuhkimon tarina. Sormet verillä jouduit hoitamaan huushollia etkä pääsyt loistamaan parrasvaloissa. Jos uskalsit edes haaveilla hauskoista pippaloista, sinulle osoitettiin paikka kellarissa heti siivouskomeron vierestä. Sinusta alkoi tulla ränsistynyt harmaavarpunen. Aloit uskoa, että sinua varten ei ole mitään parempaa.

 

Mutta sitten luoksesi asteli viisas tietäjä, joka näki rääsyläisen sisällä olevan kuningattaren. Harjoiteltiin visioiden pohdintaa ja eläydyttiin siihen, miten asiat olisivat, jos ne olisivat mallillaan. Millaisen käytöksen ja millaisten vaatteiden kautta sisäinen kuningatar tulisi esiin? Millainen kokemus voisi olla päivä prinsessana? Ja mukavaahan se oli, mutta keskiyöllä oli aika palata takaisin todellisuuteen.

 

Tulevaisuuteen eläytymisestä jäi kuitenkin jäljelle muistuttajasymboli eli lasikenkä. Kenkä voidaan nähdä myös tarinaan oleellisesti kuuluvana artefaktina. Pukeudumme vaatteisiin ja ympäröimme itsemme esineillä, jotka liittyvät omaan identiteettiimme. Ja vastaavasti kieltäydymme pukeutumasta vaatteisiin, joiden emme koe olevan minua. Artefaktit voivat olla metaforisia. Löytäessäsi prinssin löydät ehkä myös hukkaan joutuneen maskuliinisen olemuspuolen itsestäsi. Prinssiä kenkä ei jättänyt rauhaan, ja niinpä prinssi lähti etsimään sisäistä rääsyläistä ja vaatimatonta olemuspuoltaan ja löysi Tuhkimon. Ja niinpä he elelivät elämänsä loppuun kadonneen puoliskonsa löytäneinä.

 

Jos mikään tarina ei sellaisenaan kuvaa elämääsi, tarinaa voi aina tuunata. Tuhkimo-sadussa kurpitsavaunut antoi hyvä haltija, mutta yhtä hyvin oivalluttaja voi olla vaikkapa (viina)pullon henki, joka käskee mimmin hankkia osuvamman elämän. Kynnysmattona oleminen antaa toki arvokkaan näkökulman elämään. Mitä kaikkea kynnysmatto elämänsä aikana näkeekään! Siinä syntyy eräänlainen sammakkoperspektiivi, joka tekee ylenkatseen mahdottomaksi. Mutta Tuhkimon on syytä oppia näkemään maailma myös sivulta ja ylhäältä. Muutosagentti voi ilmaantua paikalle myös upagurun eli korppikotkamaisen anopin hahmossa.Vaikka oman identiteetin tai elämän metafora on pelkkä pilvilinna, sen täytyy toimiakseen olla emotionaalisesti uskottava. Hiekalle ei voi rakentaa, varsinkaan jos hiekka on valaan selässä. Parempi tarina voidaan koota eri tarinoista, jolloin ylimääräinen aines eli roskis voidaan kompostoida uusiokäyttöön. Vertauskuvalla ei tule rakentaa rajoittavia seiniä, joita ei oikeasti ole olemassakaan.

Eri elämänpiireissä meillä voi olla erilaisia rooleja, tai eri puolet persoonasta tulevat esiin. Työssä saatat olla julma saalistaja mutta kotona hempeä huolehtija.

Roolikirjo voi olla laajakin. Työssä teet hauskoja temppuja kuin sirkuskoira ikään, mutta kotona olet kyliä kiertävä arpinen kolli. Harrastuksissa voit olla tiukka taistelija. Elämänasenne voi olla tutkiva ja neuvokas kuten Saapasjalkakissalla ikään.