Epeli eli epävakaa persoonallisuus

 

Epeli luo sarjan kiihkeitä ja ailahtelevia suhteita. Jokainen ihminen on kuin sää: välillä sataa ja välillä paistaa. Epeli on kuitenkin myrskyisä ihmissuhdetornado, joka on toisinaan mielenkiintoinen ja jännittävä, mutta hetken päästä hän muuttuu raivoisaksi ja itsetuhoiseksi. Myös äkkinäiset käänteet, kuten puolison tai työpaikan vaihtaminen sekä päättömät ostokset luovat elämään kaaosta.

Monia miehiä kiehtoo epelissä se, että epeli voi olla seksuaalisesti estoton ja kiihkeä. Koska epeli ihannoi uutta kumppaniaan kympillä, suhde kiihtyy nollasta sataan muutamassa päivässä ja vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää jatkossakin. Epeli on ihmisenä jännittävä ja intensiivinen, mutta pitemmän päälle ja puolisona tietenkin äärimmäisen raskas.

Myrskyisäksi suhde menee kumppanin kannalta siksi, että ensin epeli jumaloi uutta rakkauttaan. Hän osaa vedota sinuun. Saat kuulla olevasi ainoa, joka todella ymmärtää, ja olevasi rakastava ja rauhoittava. Mutta ennen pitkää et pystykään täyttämään epelin jatkuvaa läheisyydentarvetta ja loputonta tarvetta tulla huomioduksi ja hoivatuksi. Niinpä saatkin kuulla olevasi välinpitämätön julmuri.

Sinun kannaltasi on hämmentävää kuulla olevansa ensin enkeli ja heti perään mankeli. Tämän vuoristoratamaisen käytöksen taustalla on epelin perustuska eli hylätyksi tulemisen pelko. Suhde on kuitenkin paradoksaalinen: samalla kun epeli yrittää pitää sinusta kiinni, hän tekee kaikkea mahdollista testatakseen rakkauttasi. Hän ”räjäyttää pankin” nähdäkseen, onko hänellä vielä luottoa sen sijaan, että tekisi talletuksia pankkiin.

Epelin varhaisessa lapsuudessa on usein ollut kaaosta, hylkäämiskokemuksia, heitteillejättöä, fyysistä pahoinpitelyä tai jotain muuta hyvin traumaattista. Koska lasta kohdeltiin huonosti, hän päätteli olevansa arvoton ja paha. Eihän hyvää ihmistä huonosti kohdella. Usein perheissä oli vakavia riitoja, peittelemättömiä syrjähyppyjä, väkivaltaa tai insestiä samaan aikaan kun lapsen emotionaalisia tarpeita ei huomioitu tai niitä ivattiin ja pilkattiin.

Kolme neljästä epelistä on nainen ja ja tutkimusten mukaan 60–80 % heistä on kokenut seksuaalista hyväksikäyttöä lapsuudessa tai nuoruudessa. Näillä naisilla on usein dissosiatiivisen häiriön jaksoja, jolloin he vaikuttavat menevän ”sekaisin” tai katoavan nykyhetkestä joksikin aikaa. Suzette Boon, Kathy Steele, Onno van der Hart ovat kirjoittaneet tästä ilmiöstä ja sen hoidosta hyvän kirjan nimeltä Traumaperäisen dissosiaatiohäiriön vakauttaminen: taito-ohjelma potilaille ja terapeuteille (Traumaterapiakeskus 2011).

Epeli voi kokea olevansa turta ja näkymätön. Häntä kalvaa sisäinen tyhjyyden tunne, jota hän yrittää täyttää lietsomalla voimakkaita tunteita ja kokemuksia. Äärimmäisessä tapauksessa epeli viiltelee itseään, jotta hän kokisi olevansa olemassa. Itsemurhayritykset eivät ole harvinaisia. Koska epeli kokee olevansa paha ja ilkeä, hurjia elämäkokemuksia kasaantuu. Ja mitä enemmän hurjaa elämänkokemusta kasautuu, sitä enemmän hän kokee olevansa paha ja ilkeä.

Hoivaavia ihmisiä voi kiehtoa myrskyisän epelin synkkä, hiljainen ja oikukas mieliala. Elämässä riittää säpinää, kun epeli kiitää kriisistä toiseen. Koskaan ei tiedä, mikä tilanne kotona odottaa. Välillä ensiaputaidot joutuvat koetteille, kun epeli on ottanut yliannoksen lääkkeitä. On hyvin tärkeää, että kumppani ei tue itsetuhoisaa käytöstä antamalla huomiota esimerkiksi rientämällä salamana avuksi, kun toinen uhkaa itsetuholla. On parempi kylmän rauhallisesti lähettää viranomaiset apuun, koska uhkaukseen on kuitenkin vastattava. Kun vaaratilanne on ohi, ei kannata ryhtyä moittimaan epeliä, koska pienikin moite saa epelin kokemaan, että olet hylkäämässä hänet, mikä saa hänet suunniltaan.

Vaikka epelin itsemurhalla uhkailu voi alkaa ennen pitkää tympiä puolisoa, epeliä ei pidä mennä yllyttämään, koska se voi todellakin olla kuolemaksi. Kannattaa myös luoda etukäteissuunnitelma itsetuhoisen käytöksen tai sillä uhkaamisen varalta. Kerro suunnitelma epelille ja hänen mahdolliselle terapeutilleen. Epelin kuntoutuminen vaatii pitkän ja taitavan terapian. Lisää aiheesta Anna Kåverin ja Åsa Nilsonnen kirjassa Dialektinen käyttäytymisterapia tunne-elämältään epävakaan persoonallisuuden hoidossa (Edita 2004).

Epelin kumppanin on tärkeää kehua puolisonsa taitoja ja lahjakkuutta. Koska epeli kokee olevansa pohjimmiltaan huono ja arvoton, hän ei usko kehuja ellei niitä esitetä jatkuvasti ja johdonmukaisesti. Jatkuva kehuminen saattaa auttaa epeliä, mutta saa kumppanin tuntemaan itsensä epelin vanhemmaksi, mikä ei ole omiaan lisäämään romanttiikkaa.

Vaikka elämä on epelin kanssa raskasta, velvollisuudentunne voi pitää kumppanin suhteessa. Mutta niinhän siinä monesti käy, että kun kaikkein lehmänhermoisinta tarpeeksi testataan, hänkin lopulta luovuttaa. Jos ja kun epeli vähänkin haistaa, että olet lähdössä suhteesta, epeli hommaa hyvissä ajoin ja kaiken varalta sinulle seuraajan. Näin epelin suhteista tulee samaa ympyrää kiertävä karuselli – vain kyydissä oleva kumppani vaihtuu. Suhteesta lähteminen tulee suunnitella selkeästi loppuvaksi ja siten, että epävakaalle jää ympärilleen tukiverkko.

Joskus epävakaa persoonallisuus sekoitetaan kaksisuuntaisen (bipolaari) mielialahäiriön eli ns. maanisdepressiivisyyden kanssa, koska päihteiden ja rahan käyttö voi olla kerrassaan holtitonta. Epelin mieli muuttuu yhtäkkiä ensin yhteen suuntaan ja sitten toiseen. Bipolaarisella ihmisellä mania ja masennus kestävät pitempään, ja mielialaa voidaan tasoittaa lääkkeellä.