Älyllinen, sosiaalinen ja fyysinen suorituskyky ja kuormitus

 

Optimikuormituksen ajatus syntyi alun perin A- ja B-perustemperamenttien tutkimuksesta. Tulosten mukaan perushitaat B-ihmiset tarvitsevat innostavaa persuksille potkimista päästäkseen kunnolla vauhtiin. B-ihmisten alkuperäinen koehenkilöryhmä koostui hautausurakoitsijoista – eikä siinä hommassa todellakaan sähläreitä kaivata. A-tyyppiläiset olivat taas kärsimättömiä ja aggressiivisia pomoja. Nämä syntymäsählärit tarvitsevat tuon tuostakin toppuuttelua, jotteivat tikahtuisi sydänkohtaukseen.

Todellisuudessa ihanteellinen kuormitustaso muuttuu elämän aikana ainakin fyysisen, älyllisen ja sosiaalisen suorituskyvyn osalta. Niinpä omaa suoritustasoa muihin verrattuna kannattaa aika ajoin arvioida FAS-kuution kautta. FAS tulee sanoista fyysinen, akateeminen ja sosiaalinen suorituskyky.Dia3

 

Myös iän tuomista muutoksista fyysisen voiman väheneminen lienee kouriintuntuvin. 80-vuotiaana itse kunkin suorituskyky on heikompi kuin parikymppisenä. Siksi fyysistä kuormaa on iän myötä kevennettävä, jotta hommat hoituisivat sulavasti. Omalla kohdallani polio vei kauluksen alapuoliset lihasvoimat heti kättelyssä. Vaikka pystyn liikkumaan normaalin näköisesti, lihasvoimakestävyyteni puolesta olen aina kuulunut rupusakin pohjasakkaan. Mutta niin kauan kuin leukalihakset pysyvät iskussa jaksan kommentoida purevan terävästi.

Vaikka vauva on perusvalmiuksiltaan todellinen ”oppimiskone”, osaaminen lähtee kaikilta nollasta. Mitä paremmin opimme oppimaan, sitä suuremmaksi osaamisen kasvu voi kiihtyä. Vain aivovamma tai muistia kalvava sairaus voi ryövätä kyvyn ajatella. Ajatteluun vaikuttava kehitysvamma, kuten Downin syndrooma, voi johtaa siihen, että kolmannen asteen yhtälöt eivät koskaan avaudu, vaikka uteliaisuutta riittäisikin.

Nisäkkäinä meillä on syntymälahjana vahvat perusvalmiudet kasvattaa sosiaalista älykkyyttä. Oppimista ei kuitenkaan tapahdu, jos emme saa elämän varrella tilaisuutta harjoitella porukoissa olemista. Toisaalta jonkin sortin autismi hidastaa ja vaikeuttaa sosiaalista oppimista voimakkaasti. Siinä missä sosiaalisesti taitavat ymmärtävät oitis ”yskän”, autismin kirjoon kuuluva AS-ihminen ymmärtää vertauskuviksi tarkoitetut ilmaisut, kuten yskän, kirjaimellisesti. Koska hän ei hevin hahmota hyvältä kuulostavien syiden alle piilotettuja todellisia motiiveja, sosiaalinen törmäily on taattu. Sosiaalisen silmän puute ei kuitenkaan haittaa, jos ympäristön ihmiset osaavat joustaa – tai jos autisti sattuu olemaan kenttätyötä tekevä hyönteistutkija.

 

Asemasi FAS-kuutiossa

Piintyneenä ennustajaeukkona olen vuonna 1989 ehdottanut, että jokaisen ihmisen FAS-sijainti tulee arvioida suhteessa toisiin kymmenen vuoden välein. Tuloksena jokainen saa FAS-luvut. Koska FAS-kuutio muistuttaa Rubikin kuutiota, kyseessä on huomattavasti vivahteikkaampi luokitus kuin tyly jako A- ja B-kansalaisiin. Voittajiin ja luusereihin. Normaaleihin ja epänormaaleihin. Työllisiin ja työttömiin.

Kansakunnan turbokynttilänä ulkoministeri Alexander Stubb olisi saattanut saada vuonna 2009 FAS-luvukseen suurimman mahdollisen F9-A9-S9. Hän oli fyysisesti teräsmieskunnossa. Akateeminen aivokapasiteetti ja sosiaaliset taidotkin näyttivät olevan parasta laatua. Eli hän sijaitsee FAS-kuution oikeassa yläetukärjessä. Mutta olivatpa FAS-lukumme mitkä tahansa, kaikki me lopulta päädymme ruumishuoneelle eli lukuun F0-A0-S0. Tuolloin olemme kuution takavasemmassa alakärjessä.

Tehosuorittaja  Jos ihmisellä on hyvä sekä fyysinen F9 että älyllinen A9 suoritustaso, hänelle on viisasta antaa paljon liikkuvaa tehtävää. Ei ole reilua pakottaa maratoonaria löntystämään mummovauhtia. Duracell-pupujen on annettava mennä täyttä kyytiä niin kauan kuin menohaluja riittää.

Varsinkin 25–45-vuotiaina monet ovat kehitysvaiheessa, jota värittää voimakas halu päteä, loistaa ja kilpailla. Elämänkaaressa lasten hankinta ajoittuu näihin ruuhkavuosiin, mikä voi johtaa siihen, että vanhemmat eivät malta antaa lapselleen tarpeeksi kiireetöntä syliä. Vaikka nuoria uravanhempia kuinka toppuuttelisi etenemään hitaammin, näyttövietti vie voiton. Onneksi pysyvät lähiaikuiset voivat antaa pienokaiselle syliä siinä missä omat vanhemmatkin.

Suuri työmäärä eli 80 tunnin työviikot ovat joillekin status, jolla oma erinomaisuus verrattuna muihin todistetaan. Sen sijaan, että kaataisimme duracell-pupuille saavilla rahaa itsensä loppuun polttamisesta, voisimme antaa heille kaivattua ihailua ja kohtuubonuksen. Olkoonkin, että viisas olisi saavuttanut samat tulokset vähemmällä koheltamisella.

Viisaus  Tietoyhteiskunnassa ihminen voi selviytyä aika mukavasti, jos hänellä on viisautta eli aimo annos tiedollista ja sosiaalista älykkyyttä. Maailmankaikkeuden tutkija Stephen Hawking saisi ehkä fyysisellä asteikolla arvon F0 tai korkeintaan F1, mutta hänellä on kuitenkin niin hyvät sosiaaliset taidot, että hän on pystynyt tekemään yllättävän pitkään tuotteliasta tietotyötä.

Viisautta voi jokainen kasvattaa koko ikänsä. Viisauden vitsaus piilee siinä, että viisaan työskentely on ulkoisesti vähäeleistä. Aikaa ja voimia ei tuhlata joutavaan. Viisas ei joudu vaikeuksiin, joihin älykäs ensin hankkiutuu – ja sitten selvittää itsensä suurieleisesti ulos. Eleettömyytensä ja näennäisen tehottomuutensa vuoksi moni viisas työnnetään eläkkeelle juuri silloin, kun hän on saanut hankittua tarpeellisen ajatuksellisen laaja-alaisuuden. Perspektiiviä tarvitaan mm. vaikeiden ihmissuhdepulmien hahmottamisessa.

Viehätysvoimaa  Jos serkullamme apinalla on hehkeänvahva ulkoinen olemus ja paljon sosiaalista osaamista, siitä voi tulla lauman alfauros tai -naaras. FAS-luvut F9-S9 saanut voi menestyä mainiosti joukkueurheilijana, vaikka ei ole eläissään lukenut yhtään kirjaa. Koska fyysinen olemus kuitenkin ennen pitkää rapistuu, aivojen kilohintaa kannattaa aina tilaisuuden tullen kohennella.

Olet jo varmaankin miettinyt, missä kohtaa FAS-kuutiota tällä hetkellä luuraat suhteessa Suomen väestöön – tai peräti koko maailman kansalaisiin. Teoreettinen keskivertokansalainen olisi täsmälleen kuution ytimessä. Koska objektiivista FAS-mittaria ei ainakaan vielä ole, joudut tyytymään summittaiseen arvioon.

Mieti myös, oletko joltain osin liian kovilla. Vai olisiko fyysistä kuntoa, osaamista tai sosiaalisia taitoja aihetta parantaa?