Tekemisen virtauksen lumous

 

Kuuluisan luovuustutkija Mihaly Csikszentmihalyin keskeisin oivallus on autuaallisen tekemisen virta eli FLOW. Koska nimi Csikszentmihalyi on kohtalaisen hankala muistaa ja kirjoittaa, olen antanut hänelle suomalaisen lempinimen C. Virtanen, koskahän lienee sarjakuvasankari B. Virtasen vastakohta

C. Virtanen tutkimusryhmineen jakoi koehenkilöille laitteen, joka piippasi satunnaisesti 8 kertaa päivässä. Aina kun piippaus tuli, koehenkilön piti täyttää kaavake eli koodaten merkitä, mitä hän oli parhaillaan tekemässä ja mitkä olivat tunnelmat. Menetelmän nimi on ”experience sampling method”. (Suomalainen ja netistä saatava sovellus Emotion Tracker)

Koehenkilön kokemukset olivat upeimpia silloin, kun hän uppoutui itselleen tärkeään ja juuri sopivan vaikeaan tehtävään niin täydellisesti, että ajankulku unohtui. Elämä oli tässä ja nyt. Helppoa kuin hengittäminen. Lisäksi koehenkilö otti koko ajan palautetta vastaan tekemisen edistymisestä. Tai kuten hengittämisessä, koehenkilö huomasi heti, jos hengittäminen ei olisi syystä tai toisesta sujunutkaan.

Tarpeeksi tiheää palautetta edistymisestä

Virtauksen lumous haihtuu, jos palaute puuttuu tai viivästyy. Nuoren voi olla todella vaikeaa motivoitua kaksivuotisten kasvien hoitoon, jos kukat voi nähdä vasta seuraavana vuonna koko loistossaan. Sen sijaan ensi perjantaina tarvittavan diskomekon tuunaamiseen on helppo uppoutua – etenkin pisto kerrallaan. Keski-ikäisellä aktiivinen aikajänne voi olla niin pitkä, että hän motivoituu istuttamaan kokonaisen metsäpalstan lastenlastenlapsille. Tosin metsäkin istutetaan taimi kerrallaan.

Opiskeluunkaan ei ole helppoa uppoutua, jos ei saa riittävän tiheästi merkkejä edistymisestä. Ylioppilastutkinto tai väitöskirja saattaa olla liian iso glöntti kerralla saavutettavaksi. Mutta jos pystyy iloitsemaan siitä, että on oppinut yhdenkin uuden sanan, käsitteen tai idean, edistymisen voi tuntea heti nahoissaan. Niinpä mieli haluaa tuota pikaa ottaa uuden merkityksen haltuun. Ja kohta muutama tunti on kadonnut jonnekin.

On merkille pantavaa, että virtaustekemisen ei tarvitse olla alun perin suosikkipuuhaa. Esimerkiksi imurointi voi yllättäen imaistua tekemisen virraksi, kun seuraamme villakoirien katoamista yksi toisensa jälkeen imurin ahnaaseen kitaan tai kuulemme hiekanjyvästen kolinan imurin putkessa.

Koukutuksen hinta ja tuotto

Virtaus on monien riippuvuuksien, ja aivan erityisesti peliriippuvuuksien, käyttövoima. Vierestä katsoen hedelmäpelin pelaaminen marketin aulassa ei vaikuta kovinkaan hohdokkaalta puuhalta, mutta pelaaja kokee olevansa on tukevasti pelin virrassa. Kaikki muu unohtuu ja tilanteen hallinnan tunne on huipussaan, kun edessä on peli, jolla on selkeät säännöt, ja palaute tulee välittömästi. Arjen murheet eivät paina, ja tunnit muuttuvat minuuteiksi.

Periaattessa aiheestaan lumoutunut tiedemies ja marketissa seisova hedelmäpelaaja ovat riippuvaisia virtaavan tekemisen tuomasta mielentilasta. FLOW koukuttaa. Siinä missä tiedemiehen aivojen kilohinta ja tieteen tietämys kasaantuu, pelaajan kukkaro kevenee.

Lätkäturnauksessa sekä pelaajat että katsojat pyrkivät syvälle virtaan. Raavaat miehet luistelevat hiki kypärässä sinne sun tänne, ja miljoonille katsojille tulee hetkeksi virtauskokemus – emmekä puhu tässä hien virtaamisesta. Katsojien kunto ei penkkiurheillessa nouse, eikä reaalimaailma pelin aikana muutu. Jos pelaajat ja katsojat olisivat käyttäneet saman energian, ajan ja rahat rakentamalla mummolle uuden saunan palaneen tilalle, reaalimaailma olisi ”pelin” johdosta muuttunut. Se ei kuitenkaan penkkiurheilijaa haittaa, koska telkkarista on aina tulossa seuraavat kisat ja sitä seuraava FLOW.

”’

Idealähde: Luovuustutkija Mihaly Csikszentmihalyin on kirjoittanut vuonna 1990 kirjan nimeltä FLOW. Kirja on  käännetty suomeksi nimellä FLOW elämän virta. Tutkimus onnesta, siitä kun kaikki sujuu (Rasalas 2010).

Kunnon virtauksen saamiseksi , tehtävä ei saa olla liian vaikea tai helppo. Nimen Mihaly Csikszentmihalyi oppiminen voi helposti viedä sisun kaulaan, joten jujuna on jakaa tehtävä sopiviin osiin. Jaetaanpa nimi kolmeen osaan: Csiks on paikan nimi Unkarissa,  zent tarkoittaa pyhää ja Mihaly on meikäläisittäin Mikael. Kun paikkakunnan nimen vielä jakaa muotoon C-siks(i), saadaan Csiksin Pyhä Mikael. Lausuttuna nimi kuuluu csiks-ksäänt-mihaili-i.

Emotion Tracker  Facebook-sivut