Grateful-tyypin kiitollisuus on tyytyväisyyttä 

Englannin kielen sana kiitollisuus tulee latinan sanasta gratia, joka viittaa eleganttiin arvokkuuteen ja kiitollisuuteen. Se liittyy lempeyteen, anteliaisuuteen, pyyteettömään anteliaisuuteen ja vastaanottamiseen. Sen harjoittamiseen liittyy hiljaisuus, yksinkertainen pröystäilemätön elämä ja yksinäisyys.

Robert Emmonsin mielestä aito ja syvä kiitollisuus ja elämää kohtaan vaatii paradoksaalisesti jonkinasteisen puutteen kokemista ja kestämistä. Saatamme huomata jonkin asian tärkeyden vasta sitten, kun olemme kadottaneet sen joksikin aikaa tai ikuisiksi ajoiksi. Pysähtyessään ja ollesaan ilman jotain voi panna merkille onnekkuutensa. Paastotessaan voi ymmärtää ruoan arvon ja samalla voi huomata kykynsä kestää puutetta. Paastoamien voi synnyttää hengellisen nälän.

Hiljaisuudessa oleminen antaa aikaa keskittyä paitsi elämän puutteisiin myös sen runsauteen. Hiljaisuudessa oleminen on oiva tapa viljellä sisäistä maailmaa. Yksinäisyys ja/tai hiljentyminen on enemmän mielentila kuin mikään fyysinen paikka. Eristäminen ja syrjäyttäminen on tila, jota haluamme välttää. Se on eri asia kuin hiljentyminen ja kontaktin ottaminen itseen. Hiljentyminen on luovuuden perusta.

Suomen kielessä on yksi kiitollisuutta tarkoittava sana, englanniksi voimme olla Thankful ja grateful