Habenulan höynäyttäminen

 

Habenula ”tumake” on automaattinen mokalaskuri, joka panee eläimen yrittämiselle stopin, mikäli toivottua tulosta ei ala näkyä. Habenula on tarpeellinen, koska se estää meitä lyömästä päätä yhä uudelleen samaan seinään. Ohessa kuva habenulan sijainnista. Habenula

Habenula voi kuitenkin johtaa meitä harhaan. Kun vaikkapa terveellisen elämäntavan toteuttamiseen tulee muutama retkahdus, habanulan laskuri täyttyy ja se sähköttää lannistavasti: lannistu ja lopeta turha yrittäminen, ei siitä tule tälläkään kertaa mitään.

Onneksi habenula on tyhmä kuin saapas. Sitä voi jujuttaa kokeilemalla uutta taktiikkaa. En nyt tarkoita sitä, että jos yksi ihmedieetti ei toimi, koetetaan toista jne. jne loputtomasti.

Habenulan höynäyttäminen voi tarkoittaa arjen muokkaamista vaikkapa siten, että sijoitat terveelliset sapuskat jääkaappiin silmien korkeudelle ja piilotat epäterveelliset eineet jääkaapin alimpaan nurkkaan. Tai jos ei osta lihotusruokaa, alkoholia tai röökiä kotiin ollenkaan, niitä joutuu himon yllättäessä hakemaan hakemaan 24h huoltamolta. Marraskuun pimeys ja räntäviima voi saada hetken mielijohteen sopivasti laantumaan.

Kun kokeiltavana on jatkuvasti vaihtuva koeversio siitä, mitä syödään, mihin aikaan ja miten terveelliset ruoat kannattaa asetella jääkaappiin sekä mitä kotiin ostetaan, habenula putoaa kärryiltä eikä saa lannistumislaskuriaan täyteen. Ja vaikka saisikin, lempeä suhtautuminen epäonnistumiseen ja uusi yritys nollaa sen.