Häpeä kovuuden takana

 

Pieni lapsi janoaa rakkautta ja on vanhemmistaan täysin riippuvainen. Lupauksella vedätetyt narsistien lapset yrittävät sitkeästi voittaa narsistin rakkauden ja hyväksynnän. Eräs rakkauden kerjäämisen ja toisalta häpeältä suojautumisen muoto on kovaksi ja piittaamattomaksi heittäytyminen.

Vainoajaan samaistuminen

Vaikeasti narsistisen vanhemman lasten elämään kuuluu runsaasti traumaattisia muistoja: huutamista, lyömistä, nöyryyttämistä, henkistä ja fyysistä kärsimystä. Alkuperäinen ahdistus palaa mieleen ja äly valahtaa ämpäriin, kun aikuistunut lapsi tapaa häntä loukanneen vanhemman tai narsistista muistuttavaan tilanteeseen. Silloin on tärkeää rauhoittua ja muistaa taikasana: Huokaise!

Haavoittunut lapsi voi kovettaa itsensä matkumalla narsistista vanhempa ja samaistumalla tähän. Omimalla tyrannin brutaalin julmuuden, narsistin alamainen tuntee voiman siirtyvän itseensä. Kiusaajan joukoissa tai hovissa on ”turvallisempaa” seisoa. Tai ainakin niin kauan, kunnes tyranni päättää heittää alamaisensa susille. Moni valitsee voiman ja saalistamisen ettei itse joutuisi kiusatuksi.

Narsistin oikkujen kanssa elänyt voi myös kyynistyä, koska hän tietää, että pelkkä lupaus lämmöstä ja läheisyydestä voidaan viedä minä hetkenä tahansa pois. Hän on pettynyt niin monta kertaa, ettei hän enää uskalla ottaa vastaan vilpitöntä rakkautta ja lämpöä. Kyynikko on välinpitämätön, säälimätön ja kova ihminen. Hän pyrkii viemään inhimillisyyden ja toivon myös muilta.

Haudattu häpeä

Taapero on kuin kuu, joka kiertää aurinkoa. Aikuinen antaa vastuuta eli pikku tehtäviä reippaalle parivuotiaalle. Taapero on haljeta ylpeydestä, voidessaan olla mieliksi aikuiselle. Mutta koska narsisti inhoaa heikkoutta ja osaamattomuutta, hän ei osaa antaa lapselle tunnustusta. Niinpä lapsi alkaa hävetä ja epäillä omia kykyjään.

Kun häpeälle tai muille vaikeille tunteille ei ole sanoja, se koteloituu ja syntyy ns. skeemoja eli kaavamaisia jäykkiä toimintatapoja. Skeemat syntyvät jo taaperona ja laukeavat aikuisena juuri sillä huonoimmalla ja eniten harmia aiheuttavalla hetkellä. Esimerkiksi jos häpeähaavan omaavalle lapselle on tiedossa vastuuta ja mahdollisuus itsenäisyyteen ja pärjäämiseen, lamauttava itse-epäilyn skeema vyöryy päälle ja mahdollisuus jää käyttämättä. Ihminen alisuoriutuu joko siksi, ettei uskalla olla vanhempaansa parempi tai suoritus kaatuu häpeän aiheuttamaan epäitsenäisyyteen.

Lapsesta saattaa kehittyä myös passiivis-aggressiivinen eli pilailija. Jos haluat tietää enemmän ilkeästä pilailusta tai tai olet hyviä asioita ”pilailevan” ihmisen läheinen, lue sivu Lopeta pilailu. Sosiaalisesti taitava narsistivanhempi on taitava pilailija eli hän osaa pukea ilkeyden huumoriksi. Huumorin varjolla hän saa nöyryytettyä muita ja omat virheensä näyttämään muiden syyltä.

Koska ilkeä ”pilailuhuumori” ei vapauta vaan ahdistaa, ilkeän narsistin pahantahtoisen naurun aikoinaan nöyryyttämä lapsi voi jähmettyä aikuisena, kun hän kuulee oikeasti hyväntahtoista naurua. Jos ja kun nauru on ehdollistunut pelkoon, narsistin jälkeläinen käpertyy naurua kuullessaan automaattisesti itseensä eikä kykene aikuisena antautumaan joukon ilonpitoon.

Kehut eivät mene perille, jos narsistin lapsi luulee kehujen olevan ansoja. Hän oppinut, että itsestään saa kuulla karvaan totuuden heti, kun on toisen kanssa eri mieltä. Hunajaiset sanat katoavat ja seuraa armoton haukkuminen ja vähättely. Hänen on vaikea aikuisenakaan uskoa toisten vilpittömiin kehuihin. Ohittamalla ansana pitämänsä kehut, hän tulee suojelleeksi huonoa itsetuntoaan.

Minuuden vahvistaminen pitkäaikaisen nöyryyttämisen jälkeen vaatii yleensä vuosien työn ja vasta sen jälkeen voi uskaltaa kohdata muut ihmiset spontaanina ja tasaveroisena.

Kiusallisia raivonpuuskia

Työstämätön skeemaa tai häpeähaavaa voi laueta mielen yhdestä katseesta tai sarkastisesta äänensävystä. Mikä tahansa muistivihje eli tietty paikka tai tietynoloisen ihmisen kohtaaminen voi laukaista sen. Käytännössä voit milloin tahansa voi tulla repeäiseeksi toisen ihmisen skeemahaavan auki täysin vahingossa. Ja kun narsistin lapsen mielen lyijyarkkuun haudattu käsittelemätön viha ja muut tunteet purskahtavat esiin kuin tulivuori.

Reaktio saattaa olla todella rankka, jos narsistivanhemmalta opittuja primitiivireaktioita, käytöstapoja ja maneereja vyöryy esiin. Skeeman ollessa päällä, ihminen käy päälle kuin yleinen syyttäjä. Myrskyn mentyä ohi tilanne voi olla molemmille nolo ja kiusallinen. Sinulle siksi, että et todellakaan tarkoittanut ärsyttää. Raivostuneelle siksi, että hänen viileä harkintakykynsä ei ehtinyt pysäyttää skeemaa ajoissa.

”’

Teksti sai innoituksensa toisaalta sosiaalipsykologi Janne Viljamaan kirjasta Narsitin lapsena sekä Annu Palmun kirjasta Rakasta itsesi ja löydä sydämesi viisaus. Narsistiäidin lapsena ja pitkään Nokiassa lakiasianjohtajana toiminut Annu Palmu kuvaa koskettavasti kansakoulunopettajana toimineen narsistiäidin lapsen osaa kulissiperheessä. Annu antaa myös kansantajuisia selviytymiseväitä.