Edward de Bonon kuusi mietintämyssyä

ja kynsilakat

 

Tunteet ja faktat eivät aina mahdu mielen fokukseen yhtä aikaa. Sotkemalla ne ajattelu menee helposti vellipuuroksi, ja on paikallaan ottaa käyttöön luovuustutkija Edward de Bonon kuuden hatun menetelmä. Sen sijaan, että yrittäisimme olla yhtä aikaa pessimistisiä ja optimististia, kyyläämmekin tilannetta ensin synkkänä mustan hatun lierien alta. Keltaisen myssyn alta taas tiiraamme maailmaa toiveikkaana.

Koska kuutta eri ajattelutavoista muistuttavaa hattua ei ole kätevää kuljettaa mukana, on näpsäkämpää käyttää omaa kättä muistilappuna. Sielusi silmillä voit kuvitella, että jokaisen sormen kynnessä on eri väristä kynsilakkaa.

2012-03-26 13.04.12

Lumivalkoinen etusormi on varattu puhtaasti numeroille ja viileille faktoille. Se on kaikkein tunteettomin sormi. Kirjoita tyynenrauhallisesti, ikään kuin pöytäkirjaa tekevä poliisi, mitä on tapahtunut ja mikä tilanne on nyt.

Nimetön tuo mieleen kullankeltaisen vihkisormuksen. Se edustaa osallistuvaa optimismia, tolkukasta toiveikkuutta ja himokasta haaveilua. Miten tilanne voisi kehittyä suotuisaan suuntaan? Ja miten asiat lopulta ovat, jos ja kun ne ovat parhaalla mahdollisella tolalla?

Keskisormen nostaminen on kansainvälinen käsimerkki. Siksi se sopii kuin nakutettupatamustalle paholaisen asianajalle. Keskisormi muistuttaa analyyttisesti Murphyn laista: jos jokin voi mennä pieleen, se todellakin menee pieleen. Ja vaikka mikään ei voi mennä pieleen, siitä huolimatta se menee pieleen. Mikä kaikki voi mennä vikaan? Mistä sen voi huomata? Kuka tilannetta lähtee korjaamaan ja miten?

Vihreällä värillä maalattu pikkusormi muistuttaa villien ja vapaiden ajatusten ”porsimisen” tärkeydestä. Vihreä viitaa myös verkostoon: kuka voisi auttaa tässä tilanteessa? Tuoreita ajatuksia ja luovia mukavia ihmisiä on mukava kietoa pikkusormen ympärille.

Kun Rooman keisari näytti peukalolla ylöspäin, gladiaattori sai jäädä henkiin. Alaspäin sojottava peukalo tiesi nirrin menoa. Peukalossa asustavat intuitiiviset ja punaiset syvätunteet eli ns. gut feeling. Monet impulsiiviset ihmiset tekevät päätöksen pelkästään peukalotuntumalta, eikä tuloksessa ole hurraamista. Mutta ei viileä miettiminenkään yksin riitä. Vaikka suunnitelma olisi laskelmissa kuinka järkevä tahansa, hankkeeseen ei kannata ryhtyä, jos syvätunne ei ole mukana. Alitajunta näet sabotoi projektin unissakävelijän varmuudella, jos se sattuu olemaan sitä vastaan.

Sininen väri kämmenessä kuvaa puheenjohtajaa, joka antaa ensin vihreälle pikkurillille luvan ideoida vuolaasti. Lupaavan idean synnyttyä keltainen nimetön ryhtyy tutkimaan ideaa toiveikkaana. Jos ideassa on riittävästi ainesta, musta keskisormi etsii esteitä ja  riskejä. Kun puhtaanvalkoiset faktat on tarkistettu etusormella, sininen tekee yhteenvedon ja antaa punaisen syvätunnepeukalon päättää, ryhdytäänkö tositoimiin vai ei.

Ajattelun apukäsi

Oma käsi on varsin suosittu muistilappu. Kriisipsykologi Soili Poijula kertoo Psykologi-lehdessä 02/2012 norjalaisen Solfrid Raknesin & kumppaneiden lapsille kehittämästä muistiniksistä Ajattelun apukäsi. Siinä peukalo muistuttaa kertomaan viileästi siitä, mitä on tapahtunut. Etusormi innostaa kertomaan tunteista. Keskisormi kuvaa kielteisiä ajatuksia ja nimetön myönteisiä. Pikkusormi edustaa toimintaa eli sitä, mitä tilanteen hyväksi voidaan tehdä. Kämmen kysyy, kuka voisi auttaa tässä tilanteessa.

Nyt voitkin luoda itsellesi ikioman muistikäden!