Hetki kultakalana

Leuat jännittyvät tapa-moodissa. Jos stressi on kova, voimme kirjaimellisesti kiristellä paikat irti hampaista. Hälytystila on tarkoitettu tilapäiseksi, mutta jännitys voi jäädä vaaran mentyä ohi leukaperien ”muistiin”. Jos leukaperät ovat kireät, vaaratutka päättelee hälytyksen jatkuvan, jolloin keho ei pääse palaamaan letkeänvalppaaseen lekotilaan. Tahdosta riippumaton jää turhan takia ylikierroksille, jolloin olemme taipuvaisia näkemään vaaroja joka puolella. Koska purentalihaksia ohjaava kolmoishermo kuuluu nassukieheen vaikutuspiiriin, suusta ja leuoista tulevat hitaan liikkeen aistimuksen viestivät aivojen primitiivisille osille vaaran olevan ohi.

Kuvittele eteesi vesimalja, josta sinua tuijottaa kultakala. Katso silmät lupsullaan, miten kala avaa ja sulkee suutaan. Pane sinäkin hampaasi ja huulesi kevyesti yhteen. Anna alaleuan pudota hitaasti niin, että hampaasi irtoavat aavistuksen verran toisistaan, mutta huulesi pysyvät sinetöitynä. Liikuta leukaa hitaasti ylös ja alas – joka kerta pikkiriikkisen enemmän. Pidä liike pystysuorassa ja vähennä avautumista heti, jos leuka alkaa lingertää sivusuuntaan. Lopulta huulesikin voivat irrota hieman toisistaan.

Kun siinä hetken kultakalailet, kiinnitä huomiosi lempeästi leukaperien ja suun tuntemuksiin. Etsi sopivan hidas rytmi. Ehkä huomaat, että liike saattaa aktivoida halun haukotella. Voit lempeästi vastustaa impulssia, mutta jos tarve on vastustamaton, haukottele mahdollisimman säästeliäästi eli mahdollisimman vähän suuta aukoen.

Käytän kultakalaharjoitusta, jos ja kun herään yöllä ikävään uneen. Jos kultakalailet silmät lupsuttaen julkisella paikalla, sinulla ja varsinkin sinut näkevällä, voi olla vastustamaton tarve joko haukotella raukeasti tai nauraa hersyvästi. Syvältä tuleva nauru on pettämätön merkki siitä, että olet letkeän valppauden lekotilassa eli älykäs nassukiehe rulettaa. Tapa-moodissa olemme tosikkoja eli meitä ei naurata. Tapatilassa toisten nauru kuulostaa pilkalta tai jopa kiusaamiselta. Niin voimakkaasti kulloinenkin moodi värittää tulkintoja.

Jos purentalihaksiin on jäänyt jännitystä muistiin, kultakalaharjoituksen yhteydessä voi tulvia leukapielten jännitykseen liittyviä aistimuksia, ajatuksia ja tunteita. Älä hämmästy, jos leuka tai jokin muu kehon kohta alkaa muikistella tai täristä. Se on merkki siitä, että jokin ”lihasmuistiin” jäänyt jännitys purkautuu. Pane merkille myös pään, niskan, hartioiden ja koko kehon aistimukset.