Inhokkihommat vaihtoon, jakoon tai pinoon

 

Intopörssinoteerauksessa määriteltiin tappavat, inhottavat ja tylsät tekemiset. Nyt tutkitaan keinoja kurjuuksien ja turhuuksien karsimiseksi.

Tekemättä jättäminen  karsii helposti monta ikävää hommaa. Itse inhoan moottorikelkalla ajelua. Onneksi sen tekemättä jättämisestä ei koidu harmia tai haittaa.

Vapauttavat vaihtarit  Vanhan sanonnan mukaan sitruunaa ei kannata jakaa puoliksi, jos toinen haluaa mehut kalan kastikkeeksi ja toinen kuoriraasteen simaa varten. Vaihtarit ovatkin poikaa ikävissä mutta pakollisissa tekemisissä – tyyliin kesämökin paskahuusin tyhjennys. Vessan siivous kotona tai mökillä tuskin kuuluu kenenkään himohommiin, mutta siivousta vähiten inhoava voi hoitaa sen hyvillä mielin tietäessään, miten toinen rentoutuu silittäessään hänen vaatteitaan. Yllättävän moni arkiaskar hoituu vaihtareina ilman sen suurempaa sukukokousta.

Vinkki: Turha este vaihtareiden tekemisessä piilee siinä, että kun itse inhoaa jotain hommaa, sitä kuvittelee, ettei toinenkaan halua sitä tehdä. Intopörssiharjoitusta tehdään aina ensin yksin. Jos tulosta puretaan porukassa, käy hyvin usein ilmi, että joku yllättäen rakastaa juuri niitä hommia, joita muut syvästi inhoavat – ja lykkäilevät viimeiseen asti. Ajattele, jos jokin inhoamasi homma onkin jonkun salainen intohimo?

Kukaties yllättävin salainen intohimo oli henkilöllä, jonka mieli hakeutui ajattelemaan EU-direktiivejä aina, kun ei ollut mitään pakollista ajateltavaa. Kun kysyin häneltä, miksi hän ei ryhdy kouluttautumaan firman direktiiviasiantuntijaksi, tämä akateemisen koulutuksen saanut mies vastasi: ”Tuskin mun annetaan tehdä sitä, koska kaikki muutkin haluaa perehtyä EU-direktiiveihin!” Mies oli epäuskoinen kun kerroin, etten ole tavannut ketään toista, jonka intohimona olisivat EU-direktiivit. Hän ei tahtonut millään uskoa edes sitä, etten suin surminkaan halua ajatella EU-direktiivejä suihkussa tai autolla ajaessa.

Koska salaiset intohimot ovat niin henkilökohtaisia, ne pyritään salaamaan toisilta ja joskus itseltäkin. Siksi ei ole tavatonta, että joku sitkeä sissi ja työn sankari päkertää ”direktiivien” kanssa samaan aikaan kun lähellä istuva kollega kuolaa noiden tehtävien perään. Jotkut ovat jopa niin ”jaloja”, että he tekevät inhoamaansa hommaa vain siksi, ettei kenenkään toisen ”tarvitse”. Onneksi yhä useammin älytään keskustella työnjaosta luovasti ja avoimesti.

Käänteentekevät ajatukset  Vaikka osa kurjista tehtävistä voidaan vaihtaa, omaan käteen jää välillä Musta Pekka -kortti. Silloin tarvitaan ns. käänteentekeviä ajatuksia, joissa tilanne nähdään uudessa valossa. Asioiden päälaelleen kääntämisen taitoa kannattaa harjoitella. Jos ei muuten, niin makeiden naurujen takia.

Pakkopullat tasajakoon  Joskus intopörssitehtävän purussa käy ilmi, että kaikki inhoavat tiettyä hommaa yhtä paljon. Silloin pakkopulla on jaettava oikeudenmukaisesti. Kukaties yleisikävään työhön tarttuvalle pitäisi maksaa tavallista suurempi korvaus. Tällä perusteella roskakuskin pitäisi saada kovaa palkkaa, kun taas yleisseksikkäiden alojen työntekijöille riittäisi minimipalkan lisäksi työn ilo.

Jatkolinkki: Taakat ovat aika raskaita kantaa, joten kannattaa välillä hakea ydinenergiaa.