Hupsu eli huomionhakuinen persoonallisuus

 

Hupsu huomataan, koska haluaa ja osaa olla provosoivasti huomion keskipisteenä. Useimmat hupsut ovat naisia, joten seksikkään naisen innokkaan ihailun saaminen on aluksi miellyttävää. Hupsu kertoo heti avoimesti itsestään ja on valmis kaikkeen uuteen ja jännittävään. Hupsu piirittää uutta mielitiettyään kuin herhiläinen. Kumppanille tulee pian tunne: mehän olemme olleet yhdessä jo ikuisuuden.

Mutta kun kumppani huomaa, että hänen hupsunsa flirttailee ja kiehnää uusien tuttavuuksien kanssa Marilynin Monroen tapaan, kumppanin hermot joutuvat koetukselle. Ja kun hupsun hutsunseksikäs olemus vetää puoleensa ihalevia katseita, paikalla olevat muut naiset seuraavat hupsun toilailuja joko huvittuneesti tai pahalla silmällä. Arvostusta ja ystävyyttä hupsu ei heiltä saa.

Kun hupsu sitten lähtee näyttävästi uusimman ihastuksensa mukaan, mustasukkaisuus, ärsyyntyminen ja lopulta kyllästyminen nostaa vakikumppanissa päätään. Jos aiot seurustella hupsun kanssa, sinun tulee olla valmis jakamaan hupsusi kaikkien kanssa. Kannattaa heti hyväksyä se, että hupsulla ei ole halua eikä kykyä syvälliseen sitoutumiseen. Omat rajat on tärkeää tiedostaa.

Ne, jotka ovat tottuneet soittamaan toista viulua ja kieltämään omat tarpeensa, ovat alttiita ihastumaan hupsuun. Kumppani saa siirtää omat tarpeensa syrjään sydämensä kyllyydestä, koska hupsu haluaa kumppaninsa ja kaikkien muidenkin täyden huomion. Ja kun minkäänlaista huomiota ei heru, hupsu muuttuu epävakaaksi tai vaativaksi. Hupsu saattaa tulkita vähäisenkin huomiotta jättämisen tarkoitukselliseksi loukkaukseksi, minkä jälkeen hän kailottaa loukkaantumisensa kaikille puolituilleen. Sekin rasittaa, että hupsua täytyy kehua jatkuvasti eikä hänestä saa sanoa poikkipuolista sanaa, koska silloin hupsu loukkaantuu syvästi ja raivostuu kohtuuttomasti.

Hupsu kuvittelee olevansa läheisempi tuttavuus, erityisesti julkimoiden kanssa, kuin mitä hän onkaan. Niinpä hän puhuu tärkeistä ja kuuluisista ihmisistä etunimillä, mikä tietysti nolottaa kumppania, koska tämä tietää, ettei oikeaa tuttavuutta julkkikseen ole – poskiystävyydestä nyt puhumattakaan. Hupsu on hyvin altis vaikutteille, joten hänen pinnalliset mielipiteensä ja käytöksensä muuttuvat seuran mukaan. Hupsun puhe on niin yleistä ja ympäripyöreää, ettei mahdollisista syvemmistä tarkoituksista ota kukaan selvää. Hupsun puheita kuvataankin sanonnalla ”tyhjät tynnyrit kolisevat eniten”. Tai ”paljon melua tyhjästä”.

Jos hupsun lapsuudenkodissa vallitsi epäjohdonmukainen kasvatustyyli, hupsun käytöksen takana voi olla selviytymisstrategia. Jos hupsua ei huomattu, hänen piti esittää jotain repäisevää tullakseen nähdyksi ja kuulluksi. Tai kukaties ainakin toinen vanhemmista näytti mallia huomion hankkimisessa. Jos kyse on lapsuudenkodin aikuisen mallittamisesta, käytöstä on helpompi muuttaa, mutta jos huomionhakuisuus on syvällä perusluonteessa, muuttumisen mahdollisuus on ohuempi. Toki jokainen hupsu voi oppia vähemmän vaativaksi ja takertuvaksi.

Hupsu on vaativa kumppani myös siksi, että häneltä puuttuu kyky aitoon lämpöön ja myötätuntoon jo siksikin, että valokeilassa paistattelu ja valokeilassa pysyminen vie hänen kaiken aikansa ja huomionsa. Parasta on näyttää hänelle mallia toisten huomioimisessa ja kertoa omista tunteista ns. minä-viestein. Häntä on myös tärkeää kehua aina, kun hän pystyy ottamaan toisten tarpeet huomioon.