Ideoimisessa auttavat ”rukousnauha”

 

Muutamia vuosia sitten tuli markkinoille naisten rannekoruja, joihin saattoi oman valinnan mukaan ostaa maskotteja.

2012-03-26 13.04.42

Seuraavassa esimerkki siitä, millaisia maskotit voisivat olla ja mitä ne edustavat.

Toisen ihmisen mokkasiineihin tai piikkareihin asettuminen voi olla avain pulmasta pois. Jos opit ajattelemaan kuin kala, panet syötiksi iljettävän madon etkä himoitsemaasi kermaleivosta. Jos Einstein ratsasti suhteellisuusteoriaa kehitellessään mielikuvissaan valonsäteellä, lintuinfluenssatutkija voi saada ideoita asettumalla viruksen asemaan.

Voit hengessäsi kysyä näkemystä sellaiselta ihmiseltä, jolta et kuunaan kysyisi. Ja kun ystävät ja kylänmiehet on käyty läpi, voit miettiä, miltä puuhasi vaikuttavat perheen koiran tai kultakalan näkökulmasta. Vaikka toisten todellisia ajatuksia ei voi kysymättä oikeasti tietää, oman tilanteen katselu muiden näkökulmasta antaa uusia ajatuksia. Ja mikä parasta, se voi joskus jopa naurattaa.

Virus on aikomuksiltaan suoraviivainen, mutta pomo tai puoliso voi olla todella vaikeaselkoinen tai jopa ristiriitainen. Kun tulee känää, tilannetta kannattaa katsoa muiden kuin omien silmälasien läpi. Kannattaa eläytyä vastapuolen asemaan eli näkökulmaan. Yhteistä tilannetta voi katsella ikään kuin hovimestarin eli ulkopuolisen tarkkailijan näkökulmasta. Kun tarkastelet tilannetta ns. meta-kulmasta, näet itsesi (1), toisen (2) , tarkkailijan (3) näkökulmat ja tilanteen yhtä aikaa. Mitä uusia ideoita silloin tulee mieleen?

Kun tarvitset apua, on hyvä miettiä, kenen kannattaisi ja kuka haluaisi antaa apua. Kuuluuko auttaminen peräti jonkun toimenkuvaan? Mitä sinä voit tarjota toiselle saadaksesi apua takaisin?

Tsekkaa myös Edward de Bonon Hatut ja kynsilakat.

Potke sekä Tulos = tahto x  taito x tilaisuus on jo käsitelty toisaalla.

Suhteutukseen ja asteutukseen palaamme tuonnempana.

Sitä mukaa kun tietty ongelmanratkaisutaito muuttuu automaattiseksi ja salamannopeaksi refleksiksi, voit poistaa sitä kuvaavan maskotin rannerenkaasta ja panna uutta taitoa symboloivan maskotin tilalle.

Millainen on sinun rannerenkaasi tai rukousnauhasi tänään?