Identiteetin muotoilu

 

Olemme muokanneet identiteettiämme eli itseä koskevien uskomusten kiteytymää elämänkokemuksen vasaralla. Tosin joskus tuntuu, että elämä on kolhinut ja muokannut meitä aivan omin päin. Ilman, että oma tahtomme on olisi päässyt siihen vaikuttamaan. Jos tämänhetkinen identiteetti ei miellytä, voimme muotoilla identiteettiä osuvammaksi. Eräs loistava opas tähän on Steve Andreaksen kirja, jonka kansikuva on alla.

Lapsen identiteetti on usein hauras kuin hiekka- tai savilinna. Sitä voi ainakin jossain määrin muokata. Joskut voimakkaat elämänkokemukset voivat polttaa ihmisen savipatsaaksi. Identiteetti voi olla vuosia jäykkä, kunnes tapahtuu jotain, joka rikkoo ruukun palasiksi. Onneksi palasista ja murusista voidaan luoda uusi, entistä ehompi ja joustavampi hahmo.

Identiteetti muodostaa myös rajat, joiden sisällä olevat asiat ovat niin minua, mutta ulkopuolella olevat tekemiset ovat ei-minua.

Identiteetin rajaa voi  verrata ihoon. Iho erottaa minut ulkoisesta maailmasta. Samalla iho on kosketuspinta maailmaan ja sen ihmisiin. Alunperin omat vanhemmat määräsivät kielletyn ja sallitun rajan eli tolpan paikan.  Identiteettityön avulla voimme tarvittaessa siirtää tolppien paikkaa. Kun toimimme ensimmäisiä kertoja vanhoja sääntöjä vastaan, saamme syyllisyyden tai häpeän sähköiskun. Paha olo ei ole vaaran merkki vaan signaali siitä, että olemme ylittämässä rajojamme.

Suomalaiskansallinen identiteetti sallii sen, että menemme porukalla alasti hämärään kuumaan huoneseen eli saunaan. Monissa muissa kulttuureissa moinen kimppanakuilu ei tulisi kuuloonkaan. Myös eri sukupuolille on erilaiset käyttäytymisrajat ja ammatit. Reilu vuosisata sitten naiset saivat Suomessa äänioikeuden. Ajatus naisesta presidenttinä ei olisi tullut kenellekään edes mieleen. Lasikatot ovat tässä suhteessa räjähdelleet.

Myös ikä asettaa rajoituksia toiminnalle. Lapsilla tai edes teineillä ei ole lupa käyttää alkoholia. Sama kielto koskee erilaisiin uskonnollisiin tai vakaumuksellisiin ryhmiin kuuluvia. Eli vaikka jokin olisi Suomen lain mukaan sallittua, jokainen voi rajata itselleen sopivan kokoisen pilttuun.

Identiteettiä voidaan myös tarkastella ominaisuuksien eläintarhana. Aika ajoin on hyvä pohtia, onko jokin ominaisuus (eläin) saanut ylikorostuneen vallan identiteetissäni (eläintarhassani). Ja tulevatko eri ominaisuuspiirteet toimeen vai ovatko ne keskenään tukkanuottasilla?

Voin haluta säilyttää pöllön viisauden ja lihottaa muita auttavaa ja ravitsevaa sisäistä lehmääni. Jalostan aasin itsepäisyyttä siten, että siitä tulekin kilpikonnan sitkeyttä. Haluan kitkeä käytöksestäni sisäisen haisunäädän, jonka aika-ajoin pitää sanoa jotain poikkipuolista ja tyrmistyttävää, jotta teennäiset tärkeilijät pysyisivät loitommalla. Kutsun takaisin karkoittamani mustan pantterin, jotta se voisi puolustaa rajojani hellästi, mutta valppaasti. Haluan kehittää itsessäni oravan säästäväisyyttä ja joutsenen sulavaa arvokkuutta ja uskollisuutta. Haluan pitää pahantahtoisen myrkyllisyyden itsestäni kaukana. Koska en jaksa enää perhosen lailla liihottaa ympäriinsä, tyydyn olemaan  suorapuheinen tarkkailijapapukaija.