Jaksamisen osatekijät

Flow-tilan ihana keveys

Suolakäyrä ja optimisuoritus

 

FAS-kuution sisällä

Dia3

 

Tee Ruutivärianalyysi

Dia6

Otollisin olosuhde, vuorokauden aika, viikonpäivä, vuodenaika ja jaksotus

Parhaimmillaan

Sopivin seura tekemisen mukaan

Tiimit

Herkät kaipaavat suojaa

Tahdonvoiman käyttöopas

 

Jaksa optimaalisesti

 

Kun teemme jotain mielekästä ja juuri sopivan vaikeaa tehtävää omaan tahtiin, hulahdamme FLOW-tilaan eli tekemisen hurmion virtaan. Ajan ja paikan taju katoaa, ja silti suorituskykymme on paras mahdollinen. Mutta jos tehtävä on liian vaikea, uhkana on burn out eli loppuun palaminen. Mutta jos tekemistä on liian vähän tai se on liian helppoa, vaarana on bore out eli kuoliaaksi pitkästyminen.

Suolakäyrän periaate toteaa, että jos olet yhtä flegmaattinen kuin ”jätkän räkä piikkilangassa”, juutut elämäsi virran vasempaan ja masentavaan penkkaan. Et saa mitään aikaan. Jos taas sähläät tai yrität runnoa hommia läpi apinanraivolla, kajautat sillan oikeaan burn-out-reunaan. Asiallisetkin tekemiset menevät pilalle yliyrittämällä. FAS-kuutioon tutustumalla voit tutkailla, miten tiedollinen osaamisesi, fyysinen jaksaminen ja sosiaalinen sydämellisyys asettuu suhteessa toisiin ihmisiin.Dia1

 

Erilaisia energioita

Saamme joka aamu ikään kuin ruuti- tai energiapakkauksen, jossa on eri kokoisia paristoja. Siniseen paristoon on ladattu fyysistä voimaa ja punaiseen tunne-energiaa. Suuri vihreä antaa suuren vaihtelunnälän. Jos haluat tietää, onko valkoinen ruuti kukaties loppumassa ja jääkö keltaista ruutia peräti yli aikapommiksi, tee ruutivärianalyysi.

Otolliset olosuhteet

Kun sinun tulee saada aikaiseksi jotain todella vaativaa, otollisissa olosuhteissa se onnistuu helpoimmin? Tarkista myös millaisessa porukassa olet parhaimillasi missäkin hommassa. Jotkut asiat sujuvat parhaiten yksinään, jotkut kaksin, ja tietyt tehtävät vaativat ison lössin. Erityisherkät ihmiset tarvitsevat kukoistaakseen virikkeiltään rauhallisen ympäristön. Myös vasta oraalla olevat projektit tarvitsevat kasvihuoneen tai ansarin kunnes kuin ne kasvavat niin vahvoiksi, että ne voidaan heittää susille eli raakaan ulkomaailmaan.

Tahdonvoimaakin tarvitaan

Jotkut hommat on vain hoidettava, vaikka ei aina huvittaisi. Tekemisiin (tai tekemättä jättämisiin) tarvitaan silkkaa tahdonvoimaa. Lue tahdonvoiman käyttöohjeet, jotta saat hauraasta tahdonvoimasta eniten irti.