Jäynä eli passiivis-aggressiivinen persoonallisuus

 

Jäynä myöntyy puheen tasolla, mutta kieltäytyy tekojen tasolla. Hänen mottonsa voisi olla ”hupsis”, koska hän on tarmokkaasti yrittävinään tehdä asioita oikein, mutta viimeistään ratkaisevalla hetkellä hän tavalla tai toisella pilaa tuloksen. Hän saattaa ottaa tehtävän innolla vastaan, mutta ei aloita tehtävää lainkaan tai aloittaa liian myöhään. Eli hän näyttää tekevän salakavalasti jäynää yhteisille ponnistuksille.

Kun jäynän juttuja kuuntelee, kuulostaa siltä kuin hän olisi kokenut kokonaisen vääryyksien sarjan niin töissä, kotona kuin muussa sosiaalisessa elämässä. Kukaan ei kuulemma arvosta häntä eikä näe hänen todellisia kykyjään, joita saattaakin olla piilevänä yllin kyllin. Muiden on vaikeaa ymmärtää, miksi hän ei käytä näitä kykyjään. Häntä kuulemma aina syytetään väärin perustein. Hän kihisee vihamielisyyttä, mutta naamioi sen viattomuuden ja näennäisten hyvien aikeiden alle. Ristiriitaan on hankala puuttua.

Aluksi muut uskovat vahinkoon, mutta kun niitä tapahtuu tarpeeksi usein, muut alkavat ärtyä. Koska tuloksen pilaaminen tapahtuu ainakin joiltain osin alitajuisen lipsahduksen, unohduksen tai ”vahingon” vuoksi, jäynä ei voi ymmärtää, miksi hänelle ollaan vihaisia. Varsinkin kun jäynä on itse hyvin tyytyväinen suoritukseensa. Niinpä hän kokee ärtyjät kostonhimoisina ja katkeroituu. Lopputuloksen toistuva pilaaminen takaa sen, että häntä ei lopulta pyydetä mukaan uuteen projektiin. Näin hän taitavasti välttää suorittamasta hänelle määrättyjä tehtäviä, mutta samalla hän todella syrjäytyy.

Vaikka hän tavan takaa sabotoi oman onnistumisensa, hän on kateellinen ja vähätellen ilkeilee muiden menestyksestä. Hän uskoo, että muiden menestys johtuu silkasta tuurista tai reittä pitkin kapuamisesta. Niinpä puoliso tai kuka tahansa läheinen on pahemmassa kuin pulassa, jos hän menestyy jollain elämänalueella paremmin kuin pohjimmiltaan kilpailunhaluinen jäynä. Ja koska jäynän harrastama iva ja väheksyntä voi olla puettuna hyvinkin mairean kuoren alle, viha vaikuttaa hyvin salakavalasti kohteeseensa.

Jäynä vihaa ja haastaa selän takana auktoriteetteja ja jurottaa, koska häntä arvosteta. Edessäpäin hän käyttäytyy autoriteeteja kohtaan kunnolla, koska kokee olevansa näistä riippuvainen, vaikka haluaisi olla itseriittoinen. Ristiriita aiheuttaa kiehuvaa vihaa.

Jäynäisyys syntyy monesti siitä, että jäynä on lapsena pakotettu ”haluamaan jotain vasten tahtoaan”. Tällöin jäynä oppi, että ainoa keino ilmaista salattua katkeruutta on sabotoida niitä, joilla näyttää olevan edes hiukkasen auktoriteettia. Jäynä siis tekee jäynää niille, joiden hän kokee pakottavan itseään johonkin. Hän on jäynällessään kuin pieni lapsi, joka purkaa suuttumustaan säälittävän passiivisilla tavoilla. Tämä saattoi hyvinkin toimia lapsena, mutta aikuisena jäynää tehdään loppujen lopuksi omalla kustannuksella.

Kaikkien kannalta olisi parasta, jos jäynä uskaltaisi pyytää suoraan sitä, mitä häneltä puuttu tai mitä hän haluaa oikeasti tehdä. Näin vältyttäisiin siltä turhalta näytelmältä, jossa jäynä on haluavinaan ja tekevinään jotain, mutta jättää sen kesken. Puolison kannattaa lakata odottamasta jäynältä sitä, mitä hän ei loppujen lopuksi halua ja aio tehdä. Tosin voit tätä kautta viedä jäynältä ilon tehdä jäynää.

Terapia auttaa harvoin, koska jos jäynä jotenkin onnistuisi menemään terapiaan, hän suhtautuisi siihenkin näennäisen positiivisesti, mutta vastustaisi sitä sisäisesti. Terapeutit eivät halua ottaa jäynäasiakkaita, koska terapia on terapeutinkin kannalta kurjaa ja väkisin väännettyä – ja siksi tehotonta.

Jäynä on siitä mielenkiintoinen, että hän saattaa ”viattomasti ja vahingossa” nolata sinut julkisesti tai aiheuttaa onnettomuuden, jossa saat vammoja. Tämä voi sysätä liikkeelle halun jättää jäynä. Vaikka jäynä ei ole yleensä fyysisesti väkivaltainen, uusi  kortteeri kannattaa miettiä etukäteen.

Kerro lähtemisestä ja sen syistä selkeästi. Saat varautua tekemään kaiken eroon liittyvän työn itse ja että jäynä tekee kaikkensa sabotoidakseen prosessin. Siihenkin kannattaa varautua, että jäynä kulkee ympäriinsä kertoen ”minä-raukka-puoliso-julma” -tarinaa. Ja jos onni on sinulle myötä, joku hoivaava sielu ottaa väärinymmärretyn ex-jäynäsi siipiensä suojaan.