Joulupukin työkuorma

 

Omia paineitaan voi tutkailla vertaamalla niitä joulupukin työsarkaan. Koska joulupukki on kuvitteellinen ja tunnettu hahmo, hänet voi ottaa esimerkiksi rikkomatta tietosuojaa.

Fyysisen ergonomian haasteet ovat merkittävät. Kylmyys ja avoreen viima ovat raju rasitus kenelle tahansa – saatikka sitten yli 700-vuotiaalle. Tilannetta ei helpota sekään, että tuki- ja liikuntaelimet joutuvat kovalle koetukselle lahjasäkkejä kantaessa. Varsinkin Britanniassa joulupukki joutuu savupiipussa alttiiksi monille myrkyille, ja liukkailla katoilla putoamisvaara on ilmeinen.

Muisti joutuu koville kun ”asiakkaita” on tullut lisää viimeisten vuosikymmenen aikana miljardi poikineen. Suurin osa uusista asiakkaista syntyy kehitysmaihin, joissa on varsin huono katuopastus. Ja vaikka viittoja olisikin, kirjoitusasusta on vaikeaa saada selvää. Pukin on tunnettava eri maiden sisäiset kulttuurit ja tabut, koska muuten hän voisi antaa sopimattomia lahjoja ja saada syytteen ties mistä pedofiliasta. Myös kuolleista on syytä pitää tarkka luku, koska vainajia ei ole tapana lahjoa.

Jatkuva uuden oppinen aiheuttaa pukin päässä ankaraa suhinaa. On tunnettava kaikki tekniset uutuudet ja kauden hittituotteet. Siitäkin tulee heti satikutia, jos uutuushärveliin  sattuu väärä kaapeli tai pukki ei muista panna pakettiin käyttöohjeita oikealla kielellä. Trenditietoisen pukin on myös tiedettävä, mikä parfyymi tai luomiväri on out. On siinä vanhalla miehellä opettelemista.

Tunnekuorma on kova, koska pukki joutuu yhden illan aikana kohtaamaan miljoonia stressaantuneita perheitä. Äiti on kireä tehtyään viikkotolkulla jouluvalmisteluja. Isä irrottautuu arjesta olemalla juovuksissa. Lapset ovat vauhkoja karteltuaan vakoilevia joulutonttuja. Lisäksi he ovat valvoneet monta yötä ennen H-hetkeä. Ei ole myöskään mukava ottaa vastaan pettymystä, joka syntyy, kun paketista löytyy hupelimen eli monitoimikännykän sijaan villasukat tai kerrasto.

Rooliristiriidat repivät pukkia. Hän ei voi tietää, rakastetaanko häntä hänen mukavan persoonansa vai pelkästään lahjojen vuoksi. Tulisiko Korvatunturille yhtään korttia, jos toivoa lahjoista ei olisi? Myös CIA:ta paljon suuremman, maailmanlaajuisen vakoiluorganisaation KIA:n (Korvatunturi Intelligence Agency) johtaminen arveluttaa. Agentit ovat totaalisia tonttuja, joten lahjat eivät näytä todellakaan päätyvän kaikkein kilteimmille lapsille. Eikä ikkunoiden takaa harjoitettu isovelimäinen salakatselukaan ole kovinkaan kunniakasta.

Johtamistaakka on pukilla suuri alaisten alituisen tonttuilun vuoksi suuri. Myös työn sesonkiluonteisuus aiheuttaa pulmia. Kesällä ei ole mitään tekemistä, joten pitkästyminen uhkaa. Toimettomat tontut sekoilevat Lapin yöttömässä yössä miten tahtovat. Kiire keskittyy joulunalustaan, ja kaikkien lahjojen saanti oikeaan osoitteeseen on ankara logistinen ongelma.

Brändihuoletkin painavat pukin niskassa. Kaikenkarvaiset jäljittelijät esiintyvät pukkina, toiset jopa ympäripäissään. Myös epäilyt siitä, miten joulupukki voi olla samalla hetkellä oikeasti niin monessa paikassa, syövät pukin uskottavuutta.

Uskottavuusongelma on myös yhtä aikaa sesonkia viettävällä Jeesuksella. Tosin Jeesukseen ihmiset uskovat ilman lahjojakin. Hämmennyksen aiheuttaa se, että lapsille vakuutetaan samassa lauseessa sekä joulupukin että Jeesuksen olemassaoloa. Jos usko menee joulupukkiin, myös usko Jeesukseen ja tämän valkopartaiseen Isään on vaakalaudalla. Ja tietenkin päinvastoin. Uskottavuuden eteen on siis tehtävä lujasti töitä.

Pukki on ammatissaan korvaamaton, joten mikään sairastuminen ei tule kyseeseen. Pukki on myös ammatissaan ainokainen, joten vertaistukea on täysin mahdotonta löytää – ammatillisesta järjestäytymisestä nyt puhumattakaan. Jeesuskin on toki lajissaan ainokainen, mutta hän on jouluna vasta lapsi, joten pukin olisi epäreilua pyytää häneltä apua.

Loppuhämmästely: Ainakin työpaikkailmoituksia lukiessa tulee mieleen, että monessa paikassa vaatimukset ovat samaa luokkaa kuin joulupukin tehtävään: samaan aikaan odotetaan pitkää kokemusta ja äärimmäistä fyysistä ja psyykkistä ketteryyttä.

”””’

Tuntuiko tarina tutulta? Erään joulun kynnyksellä Iltasanomista soitettiin ja pyydettiin arvioimaan leikkimielisesti Joulupukin työn vaativuutta ja raskautta. Yllä oleva kirjoitus on muokattu ja päivitetty toimitukseen lähetetystä versiosta.