KIIKE: kiikkerää jossittelua

 

Kiitollisuuskierron keskiviikon teemana on miettiä tuurin kiikkeryyttä: olisi kurjaa jos olisi käynyt huonosti, mutta onneksi ei käynyt. Mitä järkeä moisessa mietteessä voisi olla?

Tutkimuksen mukaan nyyhkyleffan katsominen kirvoittaa enemmän onnellisuutta ja kiitollisuutta kuin komedian katsominen. Ja toisen ihmisen kurjan kohtalon rinnalla oma hieman rupinenkin elämä näyttää paremmalta.

Tavoitteena on myös herkistyä arvostamaan sellaista, mitä olet alkanut pitää itsestäänselvyytenä. Se tapahtuu miettimällä Skenaarioenkelin hengessä, millaista elämäsi olisi nyt, jos et olisi löytänyt elämääsi tiettyä ihmistä tai saanut jotain asiaa. Kirjoita mahdollisimman yksityiskohtaisesti siitä, miten kurjaa olisi elää ilman mielitiettyä ihmistä tai asiaa. Tehtävä on muotoa:

1. Olisi käynyt tosi huonosti, jos___________.
2. Miten hankalaa arki olisi ilman __________________.
3. Miten ikävää olisi, jos en olisi tavannut ______________.
4. Miten kurjaa nyt olisi, jos olisin silloin menettänyt _________.

Hirveyksiin vertaaminen

Ajankohtainen ja pomminvarma keino kiitollisuuden kirvoittamiseksi on katsoa kuvia Syyrian pommitusten tuhoista ja pakolaisten tilanteesta Turkin rajalla. Tai kuvia Välimereen hukkuneista lapsista. Noita kuvia katsoessa on helppoa olla sydänjuuriaan myöten (hieman sarkastisesti) kiitollinen Suomen hallituksesta, joka ei sentään pommita meitä ja omaisuuttamme atomeiksi.

Lisäksi helppoa olla kiitollinen siitä, että töpselistä tulee edes Caruna-lisällä terästettyä sähköä. Voimme olla myös kiitollisia siitä, että hanasta tulee puhdasta vettä, jota ei ole vielä myyty jollekin kansainväliselle yhtiölle jne.

Yleisesti voi miettiä, millaista elämä olisi, jos en olisi saanut käydä koulua? Miten olisi käynyt tulehtuneen umpisuolen kanssa ilman sairaalaa ja/tai antibiootteja? Millaista olisi, jos olisit sattunut syntymään slummiin tai Syyriaan?

Vastarohtoa katumiselle ja katkeruudelle

Katumuksessa mietitään tunteella ja yksityiskohtaisesti, miten mukavaa elämä nyt olisi, jos olisin toiminut silloin toisin. Katkeruus taas perustuu ajatukseen, jonka mukaan tämä ja tuo asia olisi nyt niin paljon paremmin, jos joku torvi ei olisi tehnyt sitä ja tätä. Koska katumus ja katkeruus on silkkaa itsekidutusta, siihen ei kannata ryhtyä.

Jos katumus kuitenkin iskee, vastalääkkeekkesi kannattaa ajatella kaikkea sitä, mikä olisi voinut mennä vieläkin pahemmin pieleen. Koska menneisyyttä ei voi enää muuttaa, vaihtoehtoinen menneisyys kannattaa kuvitella mahdollisimman kurjaksi. Silloin kykenee olemaan kiitollinen siitä, että on ylimalkaan edes elossa.

Tuimakka esimerkki KIIKE -tehtävästä

Suora linkki ikikiitolliseen KIITO tehtävään