KIILA: lahjojen laskentaa

 

Kiitollisuuskierrossa harjoitamme lauantai-illan ratoksi lahjojen laskentaa. Uskonnollisessa kielessä puhutaan ’siunaantumisesta’. Jollekin on ’siunautunut’ omaisuutta, älyä ja/tai musikaalisuutta. Toisille on ’siunaantunut’ lapsia, rakas puoliso ja/tai läheisiä ystäviä. Meitä on myös ’siunattu’ kodinkoneilla, jotka helpottavat arkeamme jne.

Täydennä seuraava lause hitaasti mielessä tai ääneen lausuen:

Minua on ’siunattu’ / minulle on kasaantunut _____________.

Pane merkille, miltä kehossa tuntuu, kun tiedostat saamasi lahjat ja niistä kokemasi syvän kiitollisuuden. Kirjaa muistiin muutama asia, joilla sinua on ’siunattu’.

 

Määrä tuo sujuvuutta siunausten löytämiseen

Adam Grant kertoo kirjassaan Originals tutkimuksesta, jossa yhden koeryhmän tehtäväksi annettiin miettiä kolmea tyydytystä tuovaa asiaa. Toinen ryhmä sai tehtäväksi etsiä 15 asiaa, joilla on tullut ’siunatuksi’. Hypoteesina oli, että 15 hyvää juttua löytäneet olisivat iloisempia kuin vain kolme kivaa juttua listanneet. Yllättäen kävi ilmi, että kolmea hyvää asiaa miettineet olivat jälkeenpäin onnellisempia kuin 15 ’siunauksen’ listaajat.

Kolmeen ’siunauksen’ laskemisen tuottama tyytyväisyys selittyy sillä, että jokaisen pystyy keksimään lonkalta kolme hyvää asiaa elämässään tyyliin: perhe, ystävät ja koti. Ja kun kivaa kolmikkoa mietti, tulee mukava fiilis. Ne, jotka patistettiin listaamaan 15 hyvää asiaa, joutuivat ponnistelemaan. Tuskastuneet koehenkilöt kysyivät, voisiko ystävät (tai tavarat kuten auto, purjevene jne.) luetella erikseen. Koska koehenkilöt joutuivat näkemään vaivaa siunauksia etsiessään, heidän mieleensä hiipi epäilys: ei tämä meikäläisen elämä taida sittenkään niin kaksista ollakaan.

Listauksen vaikeudesta huolimatta, tai ehkä juuri siksi, kannattaa kirjoittaa lista 15 siunauksesta elämässä. Yhtenä lauantaina voi laskeskella keittössä olevia ”apulaisia” tyyliin tiskikone, hella, juokseva vesi jne. Seuraavana lauantaina makuuhuoneen mukavuuksia. Kolmantena lauantaina voi kirjata kylppärin aarteita jne. Kun koti on kartoitettu, voikin siirtyä ympäristöön.

Kiitollisuuden mestarisarja

Vaikka siunausten löytäminen on aluksi takkuista kuin aapisen tavaaminen napakoulussa, sujuvuus lisääntyy. Ja kun oikein harjoittelee, pystyy löytämään kiitollisuuden aiheita vaikka kiviseinästä.

Muistan, kun Veli-Matti Toivosen pitämällä NLP-kurssilla mallitettiin erästä kiitollisuuden mestaria. Hän tosiaan osasi laskea elämän antamia lahjoja. Esimerkiksi aamiaisella appelsiinia syödessään hän ajatteli kiitollisena sitä ihmistä, joka aikoinaan istutti sen appelsiinipuun, josta hedelmä oli peräisin. Hän antoi arvoa hänelle, joka poimi appelsiinin puusta. Appelsiinin Suomeen tuolleella laivalla oli kokonainen henkilökunta, joka ansaitsee kiitoksen kuten myös tulli ja muu logistiikkaväki.

Mestarikiitollista kuunnellessani opin kiittämään rekkakuskeja, jotka kyöräsivät appelsiinin ensin keskusvarastolle ja sitten kauppaan. Olen kiitollinen Arlle, joka käy ostamassa appelsiineja hedelmäkulhoomme. Olen kiitollinen appelsiinille sen raikkaasta mausta ja vitamineista. Olen kiitollinen suolistolleni, joka hajottaa ja muuttaa appelsiinin elimistöni energiaksi ja rakennusaineeksi.

Kuinka paljon kiitollisuutta ihminen voikaan saada jo aamiaiseksi!

Kannattaa myös katsoa 5aDay pohde: Silviisii on voimavaroja

Tumakka KIILA -esimerkki

Hyppy seuraavalle kierrokselle eli KIISU -tehtävään

 

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Miten raaskin lähettää tarpeettomia vaatteita kiertoon.