KIIMA: kuin viimeistä päivää

 

Kiitollisuuskierron maanantain maaninen tehtävä patistaa priorisoimaan ja uskaltamaan: nyt tai ei koskaan. Tänään on tähänastisen elämäsi viimeinen päivä, joten kiitollisuuskierron tiistaina ajatellaan kuin viimeistä päivää.

Kun loma alkaa olla lopussa, haluamme tiristää eli ottaa jäljellä olevasta ajasta kaiken mahdollisen irti. Kun joudumme eroamaan jostain tärkeästä ihmisestä, jokainen tunti ja minuutti on mittaamattoman arvokas. Aika ikään kuin tihentyy.

Mieti, mikä mukava tai tärkeä asia X on pian muuttumassa tai loppumassa. Ihanteellisin tiristyskohde on sellainen, jota on jäljellä muuttama viikko tai pari kolme kuukautta. Pane merkille miten mukavaa on, että saat pitää ja kokea tuon mukavan asian vielä jonkin aikaa. Millaisia tunteita nousee? Kirjoita täydentäen:

Olen kiitollinen siitä, että voin vielä vähän aikaa ____________________.

Tiristäviä harjoituksia

Jos on vaikeaa saada esiin loppumetrien kirkastavaa tunnelmaa, voit kuvitella olevasi 10 minuutin päästä sortuvassa talossa, tyyliin WTC tornit. Kuka on se ihminen, jolle soittaisit viimetöiksesi ja mitä sanoisit? Jos mieleen tuleva on oikeasti tärkeä, miksi et soittaisi tai tekstaisi tuolle ihmiselle asiaasi tänään tai saman tien. Kyllä tärkeitä asioita voi sanoa, vaikka ei olisikaan luhistumaisillaan olevassa talossa.

Toisena tehtävänä on miettiä, mitä kaikkea tekisit, jos tietäisit kuolevasi tasan puolen vuoden päästä terveenä. Et tietenkään oikeasti kuole puolen vuoden kuluessa, et ainakaan terveenä. Mutta ajan rajallisuus pohdinta auttaa kirkastamaan itselle, mitkä asiat ovat tärkeitä ja tähdellisiä.

Mitä tekisit, jos voisit olla varma, että hankkeesi onnistuu? Voit myös laatia listan kaikista niistä asioista, jotka haluaa tehdä tässä elämässä. Tämä tehtävä on tietysti tärkeää kohtalokasta tautia sairastavalle, koska aikaa voi olla oikeasti tosi vähän. Mutta kyllä asian pohdiskelu tekee tissiä terveillekin.

Arkisempia pohteita

Ehkä mukavan harrastuskurssin tapaamiskertoja on enää muutama jäljellä ja sen jälkeen porukka hajautuu kukin omille tahoilleen. Tärkeä työkaveri saattaa olla lähdössä toiseen työpaikkaan tai eläkkeelle. Ystäväsi saattaa odottaa vauvaa ja hänellä on aikaa vain vauvalle ja vaipoille. Keväällä talven hiihtokausi alkaa olla ohi ja syksyllä ei voi parhaalla tahdollakaan hoilailla: ”Vielä on kesää jäljellä….” KIIMA tuimakasti tarjoaa tuimakoita esimerkkejä.

Seuraavaksi voikin siirtyä KIITI -pohteeseen