KIIPE: etsi onni onnettomuudesta

 

Kiitollisuuskierron pitkänä perjantaina on aika miettiä jotain menneisyyden kurjaa kokemusta, jonka seurauksista olet loppujen lopuksi kiitollinen. Ehkä sinua vuosikymmeniä sitten harmitti vietävästi, kun et päässyt mukaan siistin autoporukkaan kyytiin. Hylätyksi tulemisen tuska kuitenkin haihtui seuraavan aamuna kuin tuhka tuleen, kun kuulit kaahailun johtaneen kolariin. Kuinka helposti löydät elämästäsi vastaavan esimerkin onnesta onnettomuudessa.

Mieti nyt jotain pientä vastoinkäymistä, joka kuitenkin nousee mieleesi aika ajoin. Kirjoita tapahtumasta 20 minuutin ajan tajunnan virtana mahdollisimman yksityiskohtaisesti välittämättä pilkuista tai pisteistä ja varsinkaan kieliopista.

Aluksi voi tuntua, että eihän tuosta kokemuksesta voi seurata yhtään mitään hyvää. Yksi pomminvarma mielihyvän aihe on se, että tapaus kuuluu tiukasti menneisyyteen. Vaikka samanlainen epäonni voi toistua, juuri tuo menneisyyden kokemus ei tule ikinä enää takaisin.

Verryttelyn vuoksi voit miettiä, mitä tapaus opetti tai miten se kasvatti? Ehkä se opetti antamaan arvoa asioille, joita tuli pidettyä itsestään selvinä? Mitä sentään säästyi? Löytyikö tapauksen seurauksena aiemmin piilossa olevia kykyjä tai puhtia? Jouduitko kehittämään tilanteen patistamana jonkin taidon tai ominaisuuden, josta on myöhemmin hyötyä? Mitä hyödyllisiä kokemusta sait tulevien koitoksien varalle? Antoiko koettelemus suhteellisuudentajua? Opettiko se kunnioittamaan joitakin ihmisiä aivan uudella tavalla?

Jos onnen löytyminen tuntuu edelleen tahmealta, hauskat ja sarkastiset lohkaisut voivat auttaa alkuun. Miltä säästyit, että enkeliltä näyttävä mankeli hylkäsi sinut?

Pienen ajatuspinnistyksen jälkeen voi vielä käydä ilmi, että tälläkin raekuuropilvellä voi sittenkin olla se hopeareuna eli myönteisiä seurauksia. Niistä voi olla ainakin teennäisen tai jopa hirtehisen kiitollinen.

Tuimakka KIIPE -esimerkki

Hyppy lahjojen laskentaan eli LIILA -tehtävään