KIISU: suloisen suotuisat sattumukset

 

Kiitollisuuskierron KIISU eli sunnuntaitehtävä lähtee siitä tosiasiasta, että heti kun alamme pitää jotain suotuisaa asiaa itsestään selvänä, lakkaamme tuntemasta siitä mielihyvää ja kiitollisuutta. Haltioituminen ja uuden näkökulman tuoma hämmästyminen vaatiikin pysähtymistä ja aktiivista muistelua.

Käytä muutama minuutti kirjoittaaksesi kolmesta pienestä tai suuresta asiasta, jotka menivät tänään tai tällä viilolla hyvin. Lausuiko joku kohteliaisuuden tai kuulitko hyviä uutisia vanhasta ystävästä? Söitkö maittavan lounaan? Luitko, näitkö, kuulitko tai koitko jotain kivaa? Olitko jossain vaiheessa tyytyväinen kuin kissa kermakupilla?

Olen isosti tai pienesti onnellinen/tyytyväinen (grateful) siitä, että …

  1. __________________________
  2. __________________________
  3. __________________________

Raapusta myös pari sanaa siitä, miksi se on sinulle tärkeä. Kenen tai minkä ansiota onnekkuus oli? Miksi se tapahtui? Voisiko onnekkaan tapahtuman saada jollain konstilla toistumaan? Mainitsitko kenellekään sinulle käyneestä ”munkista”?

Yllättävyys tuo intensiteettiä elämään ja dopamiinivyöryn elimistöön. Dopamiini kuitenkin hajoaa ikävän nopeasti. Jotta suotuisat kokemukset pysyvät mahdollisimman tuoreina ja mehukkaina, kiitollisuuspäiväkirjaan kannattaa minä tahansa viikonpäivänä merkitä kaikki hämmästyttävät, ainutlaatuiset ja odottamattomat tilanteet kokemukset.

Yhdestä aiheesta tarkasti

KIISUsta on myös toinen versio, jossa kirjoitetaan syvällisesti vain yhdestä suotuisasta sattumuksesta. Menetelmää testattiin (University of Southern California) kolmen eri tyhmän välillä. Suurpiirteisten ryhmän oli määrää kirjoittaa 10 viikon ajan päivittäin kiitollisuuspäiväkirjaan yksi lause viidestä kiitollisuutta herättävästä asiasta. Täsmällisten ryhmän tehtävänä oli valita yksi kiitollisuuden aihe, josta he kirjoittivat viisi lausetta. Eli täsmälliset kirjoittivat yhdestä aiheesta ja suurpiirteiset kirjoittivat viidestä eri aiheesta viisi lausetta päivässä. Vertailuryhmä kirjoitti siitä, millä tavoin heidän elämänsä on parempaa kuin muiden. Seurannassa havaittiin, että täsmällisten ryhmään kuuluneet kärsivät vähemmän väsymyksestä ja surusta eli he olivat selvästi valppaampia, innostuneempia ja onnellisempi kuin kahden muun ryhmän jäsenet.

Tuimakka KIISU -esimerkki voi antaa osviittaa.

Seuraavana maanantain KIIMA