KIITI: kenelle kiitollinen ja mistä hyvästä?

 

Kiitollisuuskierron tiistaitehtävä keskittyy toisen ihmisen tekemän uhrauksen tai palveluksen huomaamiseen. Siinä missä sunnuntain KIISU keskittyi kiittämään elämää tai hyvää tuuria yleensä (gratefulness), KIITIn fokus on (thankfulness) eli kiitollisuus tiettyä antajaa kohtaan.

Tarkoituksena on herkistyä huomaamaan, mitä kaikkea kivaa ja rakentavaa muut tekevät hyväksesi. Kirjoita viidestä ajankohtaisesta tai vanhasta tapahtumasta, jossa joku on auttanut sinua tai tuonut elämääsi jotain hyvää. Mallilause on muotoa:

Olen kiitollinen __________________________________lle siitä,

että hän antoi minulle _____________________________

tai teki hyväkseni ________________________________

 

Kiitti sulle

Kun hoksaat jonkun tehneen sinulle palveluksen tai uhrauksen, sano hänelle: ”Kiitti!”. Näin kiitollisuus ei jää patoutumaan ja siten happanemaan sisällesi. Pikainen ”kiitti” piristää kaikkien päivää ja parantaa ihmissuhteita. Kiitä postinkantajaa, kaupan kassaa, lapsen valmentajaa, inspiroivan kirjan kirjoittajaa tai hauskan lohkaisun esittäjää muutamalla sanalla, sähköpostilla ja/tai peukutuksella.

Pannaan hyvä kiertoon

Hyvyyden kohtaaminen innostaa vastavuoroisuuteen. Voinko antaa jotain vastalahjaksi antajalle? Joskus vastalahjan antaminen on mahdotonta, mutta voiko saadun hyvän panna kiertämään? Onko minulla jotain tarpeetonta, mistä voisi olla toiselle iloa?

Tekisinkö heti satunnaisen hyvän teon tyyliin: tarjoan kahvijonossa takanani olevalle kahvin ja pullan. Tarjoutuisinko auttamaan iäkästä naapuria? Mikä voisi olla päivän hyvä ”kosto”?

Kiitettävät ja kiittämättömät

Elizabeth Bibesco: ”Siunattuja ovat ne, jotka unohtavat antaneensa ja ottavat vastaan muistaen ja kiittäen.” Kiittämättömät etuilijat eivät tiedä, mitä antaminen on. Koska etuilija uskoo, että kaikki toisten tekemät palvelukset kuuluvat hänelle kuin Manulle illallinen, hän ei näe mitään syytä kiittää syyttä suotta.

KIITI tuimakasti antaa muutaman tuimakan esimerkin.

Mutta voihan sitä kurkata KIIKE eli keskiviikon tehtävään

 

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Miten raaskin panna tarpeettomia vaatteita kiertoon.