Kiitollisuus kannattaa aina

 

Massiivinen määrä tutkimustietoa vahvistaa, että kiitollisuus kannattaa aina. Kun ahdistaa ja menee huonosti, kiitollisuus suhteuttaa. Se muistuttaa, että yllättävän moni asia on hyvin. Niinpä mitä synkempi tilanne, sitä enemmän kiitollisuusuuden tuikku valaisee.

Ja kun menee paremmin, kiitollisuus voimistaa tyytyväisyyttä entisestään. Kiitollisuus luo toivoa, iloa, intoa ja myötätuntoa. Hyvien asioiden huomaaminen, arvostaminen ja niistä kiittäminen vähentää puhtia kateudelta, kuihduttaa kostonhalua, ahneutta ja katkeruutta. Sitä kohti kurottautuminen mehevöittää elämää ja auttaa nauttimaan siitä täysin rinnoin, että on vielä elossa.

Kiitollisuus auttaa meidät pois itsekkyydestä ja omaan napaan tuijottamista, jolloin voimme nähdä itsemme osana laajempaa kokonaisuutta. Kiitollisuus auttaa meitä kokemaan yhteyttä muihin ja näkemään heidän myönteisen panoksensa. Se on silta, joka rohkaisee antamaan ja vastaanottamaan hyvää. Kiitollisuus on kuin lämpö ja vesi, joka ravitsee ystävyyttä kukoistukseen ja se houkuttaa uudet suhteet itämään. Kiitollisuuden osoittaminen toisia kohtaan on siis omiaan parantamaan ihmissuhteitamme.

Ilmaistu kiitollisuus kukoistuttaa kaikkia osapuolia, koska syvät tunteet ja emootion halajavat tulla ilmaistuiksi. Esimerkiksi arvohierarkiateorian luoja Abraham Maslow totesi aikoinaan, että kiitollisuudentunnetta ei pidä padota sisälleen, koska muutoin se aiheuttaa mieleen kiitollisuudenvelan aiheuttamaa jännitettä.

Tieteellinen tutkimus ja arkikokemus osoittaa, että kiitollisimmat ihmiset ovat resilienteimpiä eli kimmoisampia selviämään elämän kovista koettelemuksista. Niitätähän tulee meille kaikille ennemmin tai myöhemmin. Kiitollisuustreenit kannattaa aloittaa jo hyvän sään aikana, jolloin kiitollinen ajattelutapa on hyvässä iskussa leikkaamaan niin pikkuharmien ärsyttävyyttä kuin musertavien kohtaloniskujen voimaa. Kiitollisuuskierto on oivallisin tapa treenata arjessa.

Hätätilanteessa voi aina käyttää Laura Kingin ”Kahden minuutin ihmettä”: kun mieli on mustana ja maassa, kirjoita muutaman minuutin ajan elämän hyvistä asioista.

”’

Idealähteenä Robert Emmonsin kirja Gratitude Works! eli Kiitollisuus toimii