Kiitollisuus toimii – Gratitude Works!

 

Aiemmin narsistitutkijana toimineen ja 15 vuotta kiitollisuustutkijana toimineen psykologian professori Robert Emmonsin kirja Gratitude Works! (2013) on kerrassaan loistava! Kiitollisuuden osoituksena olen koonnut kirjan tärkeimmän sisällön tämän sivun alla oleviin linkkeihin. Kiitollisuuskierto antaa jokaiselle viikonpäivälle on erilaisen näkökulman kiitollisuuden rikkaaseen maailmaan.

Ennen kirjan lukemista kiitollisuudella oli mielessäni jotenkin lälly ja luimuileva kaiku. Vaikka kirja marssitti eteeni toinen toistaan vakuuttavampia tutkimuksia kiitollisuuden hyödyistä, karttelin tositreeneihin ryhtymistä. Kiitollisuuden ympärillä tuntui leijailevan hautajaisten kalmainen haju ja tunnelma; alistunut suru ja luovuttaminen. Tykkäsin enemmän tyytymättömyydestä, koska siinä haisi painisalin pirtsakka hiki ja ähellys. 

Kerratessani kirjaa helmikuussa 2016, silmiini osui Timothy VanDuivendyckin kirjoittaman kirjan The Unwanted Gift of Grief keskeinen ajatus: surressamme olemme (usein huomaamattamme) kiitollisia siitä ajasta, jonka saimme viettää tämän toisen ihmisen tai tietyn asian kanssa. Ihorealismin kielellä se tarkoittaa: vain yhdentekevän ihmisen menettäminen ei tunnu missään.

Vasta silloin minulle valkeni, voin olla kaikessa rauhassa ja antaumuksella kiitollinen hyvistä asioista jo ENNEN menetystä eikä vasta menetyksen jälkeen. Lisäksi hiffasin, että kiitollisuus parantaa mielialaa sekä hyvinä ja varsinkin synkkinä päivinä. Kiitollisuus kannattaa aina ja joka tilanteessa. Nyt olen NIIN koukussa kiitollisuusharjoituksiin!

Suhteellisen nöyrä saavuttaa suhteellisuudentajua. Suhteellisuuden salat aukeavat. Kiitämättömät etuilijat ovat oivat esimerkki suhteellisuudentajuttomasta. Materialismista irrottautuminen on helpompaa, jos ja kun osaa olla kiittollinen kaikesta saamastaan.

Kiittämättömyys ja saavutetut edut pohtii ilmiötä, jossa nykyiset sukupolvet pitävät lällynä aiempien sukupolvien tekemistä uhrauksista kiittämistä. Kiitollisuus kasvaa kohisten, jos miettii kiitollisuuskierron KIIKE -pohteen hengessä, miten kurjaa nyt olisi, jos esihenkilöt eivät olisi luoneet pohjaa hyvinvoinnillemme.

 

 

 

 

Kiitollisuuteen liittyviä linkkejä

Robert Emmonsin tunnin luento. Pidetty vuonna 2014 kristillisessä yliopistossa, mutta kiitollisuus on uskontoriippumaton. Alussa teoriaa, sen jälkeen kysymyksiä, jolloin kuuluvuus on aika ajoin heikko.