Kiittämättömät etuilijat

 

Kiittämättömyydessä on monta eri vaikeusastetta ja alan huippuja ovat tietenkin narsistit. Näille itseään täynnä oleville ihmisille kiitollisuus ja kiitollisuuden tunteminen on täysin vieras ajatus, joten heille puhe kiitollisuudesta ja siihen kasvamisesta menee ohi kuin vesi hanhen selästä.

Kiitollisuuskierto on narsistin mielestä luuseriporukalle sopiva harrastus. Kun äärimmäiseen kiittämättömyyteen vielä lisää empatian puutteen, ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi narsistin on niin vaikeaa luoda vastavuoroisia, syviä ja pitkäaikaisesti tyydytystä tuovia ihmissuhteita.

Omasta mielestään etuoikeutetut eli etuilijat ovat vähemmän kiittämättömiä kuin narsistit. Jos etuilija on matkustajana uppoavassa laivassa, tyyliin Titanic, etuilija katsoo, että hänen tulee itsestään selvästi päästä ensimmäisenä pelastusveneeseen.

Lisäksi etuoikeutettu on narsistin tavoin sitä mieltä, ettei heidän tarvitse noudattaa samoja sääntöjä kuin rahvaan. Etuilija kokee olevansa oikeutettu parempaan kohteluun ja hän uskoo ansaitsevansa erilaisia lisäbonuksia ja ekstrahelpotuksia. Hän uskoo ansaitsevansa leijonanosan vain siksi, että hän on hän.

Etuilija on vakuuttunut, että elämä sekä muut ihmiset on hänelle kroonisesti velkaa. Hänen mottonsa on: ”Olen sen arvoinen.” Jos ja kun omasta mielestään etuoikeutettu ei saa itselleen (muka) kuuluvaa palvelua, arvostusta, tunnustusta ja palkintoa, hän kokee tulleensa petetyksi.

Velka ja vääryys vain syvenee

Koska etuilija uskoo elämän jääneen hänelle velkaa, jokainen uusi ”vääryy” on omiaan vahvistamaan oikeutuksen tunnetta edelleen. Friedrich Nietzsche käyttää tästä sanaa ressentiment. Englanninkielen sana resentment tulee latinan tuntemista tarkoittavasta sanasta sentire. Etuliite re viittaa toistoon, joten sana resent tarkoittaa uudelleen tuntemista. Resentment on tilanne, jossa koemme kateutta, katkeruutta aina vain uudelleen ja syvemmin. Viha ei vähene vihaamalla.

Saksalainen moraalifilosofi Balduin Schwarz sanoin: ”kiittämätön, kateellinen ja valittava ihminen myrkyttää mielensä kiinnittämällä huomionsa siihen, mitä häneltä puuttuu tai mitä jollain toisella on. Etuilu on kiihkeästä kateudesta kumpuava halua ottaa toisilta pois se hyvä, mikä kuuluisi itselle mutta ei toisille. Ajatus kostosta on aina läsnä.

Kaiken kukkuraksi etuilijat epäilevät antajan motiiveja eli he luulevat toisten olevan samanlaisia kuin he itse. On kuitenkin terveellistä muistaa, että elämä ei ole kenellekään velkaa – olihan elämä oli täällä ensin.

Koska etuilija ajattelee olevansa itseoikeutettu kaikkeen hyvään, muhkeinkaan elämän antama lahja ei kirvoita kiitollisuutta. Saatu lahja on liian vähäpätöinen. Olisi pitänyt saada parempi. Kiitollisuus ei todellakaan ole helppoa, jos ja kun parhaimmatkin lahjat tuntuvat rupisilta.

Etuilijat eivät opi 

Oikeutuksen ja etuilun trendi tuntuu olevan kasvussa. Jean Twengle ja Keith Campbell ovat julkaisseet 2010 kirjan Narsissism Epidemic: Living in the age of entitlement. Tutkijat havaitsivat, että oikeutuksen asenne ei tuottanut parempaa opintomenestystä, mutta lisäsi alttiutta vilppiin.

Varsinkin korjaavaksi kokemansa palautteen etuilijat kokivat epäoikeudenmukaisena ja loukkaavana. Palautteen kautta oppiminen oli etuilijoille hankalaa ellei mahdotonta.

Oikeutuksen tunnetta oli enemmän niillä opiskelijoilla, joiden vanhemmat odottivat lapsiltaan huikeaa menestystä ja jotka palkitsivat näitä vain tuloksista. Ei siis ihme, että nämä opiskelijat tunsivat enemmän menestysahdistusta.

Lempeää palautetta omahuoman kera

Jotta opiskelijat jaksavat ottaa korjaavaa palautetta vastaan, on osattava suhteuttaa kritiikkiä eli parannusehdotusten rinnalla kehutaan onnituneita osioita. Opettaja voivat lisätä opiskelijan persoutta palautteelle toimimalla itse esimerkkinä terveestä nöyryydestä ja oppimisen halusta. Eli kun oppilas huomauttaa jostain opettajan virheestä tai unohduksesta, opettaja kiittää tarkkaavaista oppilasta korjauksesta.

Ne opiskelija, jotka haluavat oppia, ovat kiitollisia palautteesta. Omahuoman syleilyssä on helpompi ottaa vastaan ideoita parempaan toimintaan. Tolkukkailla opiskelijoilla on palautehetkiin tullessaan lista kysymyksiä, joihin he haluavat saada tarkennusta. He myös toivovat saavansa palautteen kirjallisena.

Aiheeseen liittyviä linkkejä

Oikeutetuskompleksin 16 tunnusmerkkiä

http://www.the-open-mind.com/16-signs-you-have-a-sense-of-entitlement-complex/