Lantinheitto kertoo ”masuaivojen” mielipiteen

 

Pääkopassa sijaitsevien ”pääaivojen” lisäksi meillä on suolistomme pinnalla on ns. enteerinen hermosto, josta käytän nimitystä ”masuaivot”. Masuaivojen 200 miljoonaa solua ovat samanlaisia kuin aivosolut. Masuaivojen yhteismassa vastaa ihmisellä kissan aivoja. Masuaivot tuottavat 95 % elimistön serotoniinista.

Masuaivoista on vain muutaman tuhannen hermosolun yhteys pääaivoihin. Niistä yhdeksän kymmenestä (9/10) välittää tietoa suolistosta pääaivoihin. Kukaties tämä hermoyhteys on se kuuluisa ”gut feeling”, eli mutu. Jos masu- ja pääaivojen välinen yhteys katkaistaan, emme pysty enää tekemään päätöksiä. Vain yksi kymmenestä (1/10) hermosäikeestä kulkee massukieheen eli -vaguksen kautta pääaivoista masuaivoihin.

Lantin heitto sopii pieniin dilemmoihin kuten mennäkö illalla leffaan vai lenkille. Päätä etukäteen, että klaava on lenkki ja leffa on kruuna. Jos klaavan tuleminen ilahduttaa, mene lenkille. Jos klaava on ahdistava pettymys eli masuaivoissa kouraisee, mene leffaan. Ajatuksena ei ole toimia arvonnan tuloksen mukaan vaan masuaivojen tuottaman sisäisen tuntemuksen mukaan.

Joskus kosketus masuaivoihin on voinut väljähtyä. Silloin on hyvä kuulostella, mitä tuntemuksia tulee, kun valitset vaikkapa suklaajäätelön tai sorbetin välillä. Edeltääkö jokin viskeraalinen tuntemus valintaa? Mistä tiedät, pukeako päälle punainen vai sininen asu? Missä tuntuu ja miltä, jos sisikunta ei kerta kaikkiaan hyväksy toista vaihtoehtoa, vaikka se olisi kuinka järkevä valinta?

Vaikka ”masuaivojen” mielipide olisikin selvä, joskus kannattaa toimia järkiaivojen mielen mukaan. Kannattaa pitää lopputyöesitelmä, vaikka vatsa on pelosta kuralla ja tekisi mieli jättää koko homma sikseen. Enlannissa pitää ajaa vasemmalla puolella, vaikka sisikunta on tiukkana sitä mieltä, että ajat väärällä kaistalla.

”’

Pienenä kuriositeettina mainittakoon, että kun ihminen sairastuu Parkinsonin tautiin, masuaivoissa olevat dopaminia tuottavat solut ovat samalla tavalla vaurioituneet kuin aivorungon mustatumakkeen solut. Suolistosta on paljon turvallisempaa kaivaa solunäyte kun aivojen ytimestä, jolloin diagnoosi saadaan aikaan paljon nopeammin.