Kumman kaa

Vaikka en ole katsonut telkkarista ohjelmaa Kumman kaa kuin vilaukselta, tämän tehtävän idea lienee samanlainen.

Oletetaan, että listasit työpaikan tärkeimmiksi tekijöiksi yllämainitut arvot. Ensimmäiset punnittavat arvot sattuvat olemaan työn turvallisuus ja itsenäisyys. Kumman työn ottaisit, jos joutuisit valitsemaan A turvallisen ja B itsenäisen työ välillä? Työ A on vakituinen mutta melko epäitsenäinen. Työ B on itsenäinen mutta pätkätyö.

Oletetaan, että tulit valinneeksi työpaikan B, jossa saa olla itsenäisesti turvaton. Vaan kumman valitset, jos työn mielenkiintoisuus ja itsenäisyys pannaan vastakkain? Työpaikassa C on mielenkiintoinen työ, mutta sitä ei saa tehdä itsenäisesti. Valitsetko mielenkiintoisen työn vai tylsänpuoleisen homman B, jossa saa sentään toimia itsenäisesti?

Jos valitsit mielenkiintoisen työn, voit punnita, tuntuuko ulkoinen arvostus mielenkiintoisuutta paremmalta. Teetkö mieluummin mielenkiintoista työtä, vaikka siinä ei jaeta prenikoita? Jos mielenkiintoisuus vei jälleen pitemmän korren, voidaan hyvä palkka ja työn mielenkiintoisuus panna puntariin jne.

Esimerkin perusteella näyttää siltä, että työn mielenkiintoisuus oli arvoista tärkein. Sitä seurasivat itsenäisyys, mukavat kaverit, arvostus, palkka, jne. Niinpä kirjoitamme mielenkiintoisuuden kalleuskaapin ylimpään lokeroon, itsenäisyyden sitä alempaan lokeroon jne. Halutessasi voit tehdä tärkeimmille elämänalueille omat vitriinit.

Arvojen keskinäinen järjestys saadaan selville vain, jos jokaista arvoa punnitaan jokaista muuta vastaan. Jos arvoja on monta, analyysissa tuppaa kulumaan ikä ja terveys. Koska terveys on tärkeä asia, on oleellista tietää viiden tärkeimmän arvon järjestys.

Toteutusvinkki: Tehtävä on helpompi suorittaa, jos kirjoitat arvokiteytykset erillisille lapuille – yksi arvo lappua kohden. Vanhojen käyntikorttien tyhjä kääntöpuoli sopii hyvin tähän tarkoitukseen. Kun olet saanut arvolaput valmiiksi, alat punnita yhtä arvoa suhteessa toiseen. Se on vähän kuin pasianssia, jossa sinä määrität korttien arvon. Voit valita tarkastelualueeksi koko elämän tai tietyn aihepiirin. Mieti, mitkä arvot ovat sinulle tärkeitä. Jos arvot tai kriteerit eivät heti pompsahda esiin, palaa ideahelmeen Intohimot esiin tai kokeile Arvojen kiteytyskonstia.