Kuolleelta näyttämisen edut ja M.A.S.H-ilmiö

Moni raiskauksen tai pahoinpitelyn kohteeksi joutunut on säästänyt henkiriepunsa vain siksi, että autonominen hermosto on pudottanut uhrin lysytilaan. Aiemmin uhreja syyllistettiin ja raiskaajan tekoja vähäteltiin, koska uhri ei tehnyt elettäkään pannakseen kampoihin. Nykyään tiedetään, että lysytilassa ihminen ei nimenomaan kykene päästämään ääntäkään tai liikuttamaan. Lysytilan ansiosta moni raiskaaja on menettänyt mielenkiintonsa aktiin myös siksi, että lysytilaan joutuneelta uhrilta on tullut ns. ”hätäkuset ja paskat” alle.

Tauteja mahdollisesti kantava lysyssä oleva ”raato” ei ole saalistajista kiinnostava. Esimerkiksi kissa ei viitsi leikkiä ”kissaa ja hiirtä” kuolleeksi luulemansa hiiren kanssa. Kun kissan mielenkiinto herpaantuu, hiiri voi siirtyä sekunneissa lysytilasta tapa-moodiin. Silloin hiiri pakenee, mutta onpa hiiren on nähty suutuspäissään purreen kissaa kuonoon. Myös kauhusta kangistunut päällekarkauksen uhri saattaa lysytranssista toinnuttuaan käydä raivoisasti ja jopa kuolettavasti hyökkääjään kimppuun.

Psykofysiologi ja yli 40 vuotta traumaterapiaa tehnyt Peter Levine on pannut merkille ns. M.A.S.H. -ilmiön. Nimi tulee sotaelokuvasta M.A.S.H., jossa haavoittuneita sotilaita nukutetaan leikkausta varten. Elokuvassa on repliikki: ”millaisena he menevät, sellaisena he palaavat”. Eli jos sotilas oli ennen nukutusta kauhun vallassa, hän heräsi kauhun vallassa. Ilmiön ideana on, että lysy-moodista on ensin noustava tapa-moodiin, mistä avautuu tie tomeraan teko-moodiin tai peräti autuaalliseen lepo-moodiin. Koska katatoninen tila on esimerkki lysy-moodista, tästä zombie-tilasta toettuaan ihminen saattaa olla hyvinkin väkivaltainen.