Kutsumus ja työ

 

Entisinä aikoina ammatti perityi isältä pojalle ja äidiltä tyttärelle. Koska papit, munkit ja nunnat eivät lisääntyneet suvullisesti, Kutsumuksen historiassa elämäntehtävän miettiminen liittyi hyvin pitkään uskontoon. Näinä tietotyön aikoina jokainen joutuu luotaamaan syvintä kutsumustaan. Erityisherkän kutsumus vaatii erityisetä pohdintaa.

Kutsumukseen pääsee kiinni syvimpiä arvoja ja elämäntehtävää tutkimalla. On hyvä tarkastaa Osaamisen valttikortit sekä se mitkä taidot haluamme nostaa tietämättömyyden Pihalta selkäytimeen. Ihminen nimittäin osaa ja tai haluaa innolla oppia omasta mielestään kiinnostavia asioita. Lisäksi muut ihmiset kutsuvat tekemään niitä asioita, joita olemme oppineet tekemään viimeisen päälle hyvin. Kun saamme palkkaa tai meidät kutsutaan tiettyyn tehtävään tekemään jotain muiden mielestä hyödyllistä, kyseessä on ulkoinen kutsumus.

Myös erilaiset aikaansaannokset kertovat kutsumuksesta, koska Etsivätoimisto Watsonin & Watsonin hengessä käytämme rajalliset resurssimme vain tärkeiden asioiden tekemiseen. Jokainen meistä on kuin puu, joka on jo tuottanut erilaisia hedelmiä saavutusten koriin. Osa hedelmistä on arvostettuja ja maukkaita, osa karvaita. Osa aikaansaannoksista on vasta kypsymässä tai vasta kukkavaiheessa odottamassa sopivaa ulkopuolista pölyttäjää. Joihinkin hedelmiin on päässyt sisälle mato tai toukka hedelmän elinvoimaa kovertamaan. Aika ajoin on hyvä kirjata Elämän hedelmät ja tavoitteet vaiheissa.

Aiemmin hyvää elämää ei tarvinnut suunnitella, koska tavoitteena oli päästä mahdollisimman nopeasti ja laput silmillä uraputkeen. Nykyään työelämässä eteneminen on kuin sumussa suunnistamista, Markovin ketjun kautta. Hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) suunta ja etappi on tärkeää erottaa toisistaan.

Tutki hetki, mikä Uramagneetti vetää sinua eniten puoleensa. Voi myös käyttää Kumman kaa -puntaria tärkeimpien työarvojen painoarvon selvittämiseen. Suin päin ei magneettien perään kannata hypätä, sillä joskus on parempi kulkea Virsta väärään.

Joskus lapsuuden haaveilla on höyhenenkevyet mahdollisuudet toteutua, joten niitä kannattaa tutkia tarkemmin.

Viktor E. Frankl totesi: Elämän tarkoitus vaihtelee eri ihmisillä, päivittäin ja tunneittain. Abstrakti kysymys, mikä on elämäni tarkoitus, on samaa kysyisi shakkitoveriltaan: ’Kerro minulle mestari, mikä on maailman paras siirto’. Ei yksinkertaisesti ole olemassa sellaista kuin paras tai edes hyvä siirto erillään tietystä pelitilanteesta ja vastustajan persoonallisuudesta.