Luonnostele luonteva läheiskartta

Ajattele jotakuta sinulle läheistä ihmistä, joka ei ole juuri nyt näköpiirissä. Kun nyt katsot häntä sielusi silmillä, minkä väriset hiukset tai silmät hänellä on? Millainen on hänen hahmonsa?  Missä päin tai suunnaassa suhteessa itseesi näet hänet? Edessä, takana, vasemmalla, oikealla, ylhäällä vai johonkin suuntaan viistossa? Jos voisit kuvitella hänet, kuinka kaukana hän on?

Läheiskarttaa piirtäessäsi merkitset elämäsi merkittävimmät ihmiset sopivaan kohtaan suhteessa itseesi. Kuvittele seisovasi tai seiso oikeasti tyhjän tilan keskellä. Tunne ja tunnustele, missä kohtaa kukin läheisesi tuntuu olevan.

Kuka tuntuu seisovan rinnallasi? Ketkä ovat taustavoimia? Tuntuuko joku olevan suoraan edessäsi? Ketkä ovat lähempänä, ketkä kauempana? Minkä kokoisia toiset tuntuvat olevan suhteessa itseesi?

Kuka tahansa jaksaa pienen hetken ajatella jotakuta hieman epämiellyttävää ihmistä, joten ajattele tovi sinäkin. Missä hän on, ja minkä kokoisena hän sielusi silmissä näyttäytyy? Sitten voitkin ajatella jotakuta samantekevää ihmistä. Missä hän on ja minkä mittasuhteisena? Onko hänen kuvansa värikkäämpi vai haaleampi kuin edellisten? Jotkut näkevät tärkeät ihmiset suurina ja samantekevät muurahaisen koossa – ja kaiken lisäksi kaukana.

Entä miten on laita sinulle rakkaan mutta jo kuolleen kohdalla? Miten hänen kuvansa eroaa muista paikan, koon ja/tai värityksen suhteen? Moni jakaa elävät ja kuolleet omiin ryhmiinsä eri puolelle itseään. Jotkut jakavat kentän perheen, suvun, erilaisten kaveripiirien, ystävien ja vihollisten tai harrastusten sektoreihin.

Ihmisten välisiä suhteita voit kuvata erivärisillä langoilla tai viivoilla. Punainen piikkilanka  voi kuvata tulehtunutta suhdetta, sininen teräsviileää ja keltainen villalanka lämmintä suhdetta. Mutta mitä kuvastaa vihreä lanka? Voisiko se olla tukijoukon väri?

 

Urbaani käpylehmäleikki

Aina kuvaavia läheiskarttaa kuvaavia ”leikkivälineitä” ei ole tarjolla. Esimerkiksi ruokapöydässä suhteitaan voi kuvastaa palalla lautasliinaa tai pippurisirottimella. Rikasta tätiä voi markkeerata hopealusikka, joka suussa tämä on syntynyt. Toimisto-oloissa voit kuvata perhettäsi nitojaa, kyniä ja kumeja käyttäen. Tarkoitukseen kelpaavat myös avainnippu, sormukset tai kännykkä.

Jos läheiskartan edelleen tuntuu liian abstraktilta tai hankalalta, voit kuvata läheiskarttaasi asetelmana tyyliin: Jeesuksen jouluseimi. Aloita valitsemalla itseäsi kuvaava esine. Nukke tai lasten leikeissä käytetyt muovieläimet voivat olla erittäin kuvaavia. Itse koen olevani kuin papukaija, ja mieheni on kuin viisas pöllö.

Jos ystäväsi ei entuudestaan tunne esimerkiksi työpaikkasi suhdekuvioita, muovieläimet ovat käytännöllisiä havainnollistajia. Jos pomoa kuvaa vaikkapa sarvikuono ja käärme kuvaa myyntipäällikköä, ystäväsi on helpompi seurata selostustasi työpaikan monimutkaisista ihmissuhdekuvioista kun asetat muovieläimet suhteessa toisiinsa. Se, ketkä ovat keskenään nokkapokkaa ja ketkä ovat yhdessä rintamassa, näkyy yhdellä vilkaisulla tässä modernissa käpylehmäasetelmassa.

 

Missä olen läheisen kartalla?

Omaa läheiskarttaa tehdessä hiipii helposti mieleen, millainen mahtaakaan olla läheisimpieni läheiskartta. Millaisen kartan puoliso, lapsi tai paras ystävä piirtäisi? Välttämättä et olekaan mukana läheisesi kassakaappiversiossa. Tai ainakaan sillä kunniapaikalla, jossa haluaisit olla. Ei siis ihme, että varsin monet välttelevät läheiskartan piirtämistä ja/tai sen avointa jakamista. Vaikka läheiskarttojen jakamisen onnistuminen vaatii läheisyyttä, rohkeutta ja luottamusta, se voi olla erittäin antoisaa ja selkiyttävää.