Liskokanijärkiavioliitto

 

Mistä löytää sisäiselle liskolle, kanille ja järjelle sopiva puoliso?

Liskoaivot kehittyivät evoluutiossa ja yksilökehityksessä ensimmäisenä. Liskoaivojen aatokset hyrräävät lähinnä sapuskan, seksin ja reviirin ympärillä. Sopivin puoliso etsitään ennen kaikkea hajun ja muiden alkeellisten vaistojen perusteella. Niinpä esimerkiksi tanssilava on erinomainen paikka testata, kuka sytyttää liskoaivosi ja sitä kautta eläimelliset himosi.

Kaniaivot liittyvät laumaelämään ja poikueesta huolehtimiseen. Parisuhde tarkoittaa kaniaivoille toisen kainalossa kyhnäämistä. Apinoilla kaniaivot ovat vahvat, ja ne saavatkin tyydytystä kaverin turkin sukimisesta. Hyvän sosiaalisen valta-aseman saavuttaminen ryhmän nokkimisjärjestyksessä on kaniaivoille mannaa, mikä johtaa varsinkin uroot ankariin valtataisteluihin. Laumasta erottaminen on kaniaivojen suurin kauhistus. Eleet, äännähdykset ja ilmeet ovat tärkeitä, koska kaniaivomme eivät osaa puhua.

Järkiaivot muistavat menneet ja ennakoivat tulevaa, toisin kuin lisko- ja kaniaivot, jotka elävät tässä ja nyt. Järkiaivot osaavat puhua ja osaavat pelätä sanoja. Jos polun vieressä olevassa kyltissä lukee: ”Varo kyyn puremaa”, polulla loikkiva kani ei ole moksiskaan mutta me ihmiset reagoimme ikään kuin kyy olisi puremassa heti tässä ja nyt. Jos järkiaivot ovat saaneet liian suuren vallan, ihminen elelee turtana aivotelineenä. Netissä kirjoitellessa voimme ihastua uuden tuttavuuden sukkeliin järkiaivoihin, mutta ekojen treffien ensisekunneilla liskoaivot voivat perääntyä jos toinen näyttää tai tuoksuu väärältä.

Pulmia syntyy, kun aivoilla on ristiriitaiset tarpeet eikä kaikkia aivoja tyydyttävää ratkaisua tahdo löytyä. Järkiavioliitossa liskoaivojen kutsu puuttuu, mutta muuten arvot ja elämäntavat ovat kohdallaan. Suhde on toverillinen. Toisaalta liskoaivomme voivat rakastua tulisesti, mutta suhteesta ei tule pidemmän päälle mitään, jos kumppaneiden järkiaivoilla ei ole mitään yhteistä puhuttavaa. Kolmannessa tapauksessa puolisokandidaatti voi olla superseksikäs ja siksi liskoaivojen mieleen ja partaveitsen terävä mieli on järkiaivojen mieleen, mutta perhettä ei voi järkiliskon kanssa perustaa, jos pörrökanihoivavietti puuttuu.

Mustis kaniaivo panee vahtimaan tikkana siipan uskollisuutta, vaikka nykyaikana mustasukkaisuudelle ei pitäisi olla suurempaa järkiperustetta.