Luihu eli epäsosiaalinen persoonallisuus

 

Luihu on sitä mieltä, että yhteiskunnan lait ja säännöt koskevat muita, mutta ei häntä. Luihu ei epäröi valehdella, pettää ja huijata, jos sen avulla saa itselleen välitöntä nautintoa. Niinpä hän voi aiheuttaa läheisille todella mittavaa vahinkoa hyvinkin pienen hyödyn vuoksi. Luihu rakastaa jännitystä ja vaaraa, eli kuvassa on monesti mukana uhkapeliä, autolla hurjastelua, syrjähyppyjä, holtitonta rahan tuhlaamista, päihteiden käyttöä jne.

Turhauttavinta luihusssa lienee se, että hän ei opi virhestään. Hän osaa katua ja harmitella ainoastaan sitä, jos ja kun hän jää tekemisistään kiinni. Tällöin voit nähdä suuria krokotiilin kyyneliä. Perheen turvallisuus ja leivässä pitäminen ei ole luihulle tärkeää, mutta raivari on valmis, jos hän ei saa heti haluamaansa. Sanomattakin on selvää, että perheen talous on kuralla ja vastuu arjen pyörittämisestä jää muille. Joskus jopa pienet lapset joutuvat huolehtimaan vanhemmistaan.

Toinen raivostuttava piirre on luihun kyky kääntää asiat päälaelleen. Kun hän jää kiinni valheesta ja pettää, ongelma kuulemma puolison kyvyttömyydessä luottaa. Tai sitten puolisoa on ihan pakko pettää, koska tämä on niin naiivi. Oli kulloinenkin selitys mikä tahansa, syy on aina toisissa.

Luihu yrittää varmoilla mielipiteillä ottaa yliotteen kaikista tapaamistaan ihmisistä esimerkiksi arvostelemalla ja vähättelemällä näitä kerkeästi. Hänen perustelunsa eivät kuitenkaan ole kovin vakuuttavia. Mutta koska luihu ei kuuntele toisia, oma varma mielipide ei muutu. Ja koska hän uskoo itse omiin selityksiinsä, hänen olemuksensa voi olla todella vakuuttava. Niinpä puolison itsetunto voi alentua hyvinkin nopeasti, jos hän alkaa uskoa olevansa syyllinen kaikkeen.

Koska useimmat luihut ovat miehiä, monet naiset kokevat tarvetta kesyttää paha poika. Jotkut naiset ovat todellisia renttumagneetteja. Yhdellä luihulla voi olla lapsia neljän tai useammankin naisen kanssa. Kun luihu huomaa, että puolisosta ei ole enää hänelle iloa, luihu usein katoaa salaperäisesti omille teilleen.

Hullun rakas -kirjassa lipevän ja sisältä jääkylmän psykopaatin ominaisuudet lasketaan epäsosiaaliseen persoonallisuuteen. Psykopaatti eli meidän kesken liero on todella vaarallinen, koska suhteen alussa lipevä liero vaikuttaa liian ihanalta ollaakseen totta – ja niin hän onkin. Vanha sanonta ”sitä saat mitä näet”, ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Voit lukea tarkemman kuvauksen Simpauttajan metkut.

Perinteinen epäsosiaalinen persoonallisuus eli luihu on psykopaattiin lieroon verrattuna huomattavasti siedettävämpi kumppani. Siinä missä luihu saa kontrolloimattomia raivareita, liero laskelmoi tarkasti, kuinka paljon puolisoa tarvitsee uhkailla ja kiristää. Liero psykopaatti käyttää väkivaltaa instrumentaalisesti eli saadakseen tahtonsa läpi, mutta epäsosiaalinen luihu voi lyödä toista lähinnä vihan vimmoissa. Juuri tämä sulava käytös yhdistettynä jääkylmään laskemointiin tekee psykopaatista äärimmäisen vaarallisen ja vammauttavan kumppanin.

Jos kumppani on vahvan epäsosiaalinen tai edes lievästi psykopaatti, suhteesta kannattaa liueta mahdollisimman nopeasti. Terapia ei lieroa paranna, mutta saattaa pahentaa tilannetta huomattavaksi, koska psykopaatti saattaa oppia uusia keinoja manipuloida toisia. Silloin lierosta tulee entistäkin vaarallisempi.