Mahmo tumipassa

 

Aika ajoin säikähdys yllättää ja autonomisen hermoston alkeellinen uhkajärjestelmä nappaa päätösvallan. Mahmon eli sisäisen myötätuntohahmon käyttöönotto on eräs keino saada hyytynyt tolkku takaisin toimintaan.

Mahmon paras löytö- ja työstämispaikka on turvallinen mielikuvapaikka eli tumipa, jossa on mahdollista oleilla leikittelevässä mielentilassa. Kyseeseen tulee jokin ennestään tuttu paikka tai kuvitteellinen turvasatama. Pääasia on, että tumipan mieleen palauttamisesta lehahtaa lempeyttä itseä ja muita kohtaan.

Ensin tumipaan

Jos mitään itsestään selvää tumipaa ei tule heti mieleen, kannattaa muistella ihmisiä ja paikkoja, jotka ovat toivottaneet sinut tervetulleeksi. Tumipan tunnistaa siitä, että ”se nauttii” läheisyydestäsi. Tumipassa voit kuulla jotain rauhoittavaa, kuten aaltojen loisketta, nuotion rätinää, käkikellon kukuntaa tai ihmisten ääniä.

Tumipaan voi liittyä myös tuntemuksia, kuten auringon lämpö kasvoilla tai pehmeän peiton turvallinen syli. Tai rauhoittavaa liikuntaa kuten joogaa, puutarhan hoitoa tai puikkojen kilinää kutoessa. Tietenkin tumipassa onnistuu myös ponnekas tekeminen, kuten halkojen hakkaaminen tai hurmioitunut tanssi. Nuuhki ja nuuskuta, mitkä tumipan tuoksut tai maut huokuvat syvää rauhaa ja hyväksyntää?

Tässä kohtaa sinulle saattaakin olla jo selvää, mikä tumipasi erisnimi on. Tai ehkä mieleisiä turvapaikkoja on kertynyt elämän varrella useampiakin.

Kun nyt olet hengessäsi asettunut elämäsi tumipaan, voit jo sivusilmällä tai ainakin vilaukselta huomata sinusta tykkäävän ja hyväntahtoisen hahmon eli mahmon. Mahmosi ymmärtää, millaista kamppailua ihmisen elämä voi olla. Millaista kärsimystä syntyy, kun evoluutio on parsinut meille ”kenkut aivot”. Koska mahmosi ymmärtää ihmisen keskeneräisyyttä, hän on lämmin lempeys, joka säteilee ystävällisyyttä erityisesti sinua kohtaan. Hän haluaa antaa sinulle sieto- ja kestokykyä, jotta jaksat puolustaa hyvyyttä.

Tuunaa sisäinen mahmosi

Jos Mahmo ei oitis kirkastunut koko loistossaan, mahmoa kannattaa tuunata miettimällä seuraavia vihjeitä. Kuka on myötätuntoisin, viisain ja turvallisin tietämäsi ihminen? Hän voi olla historiallinen henkilö kuten Fransiskus Assisilainen, Nelson Mandela tai Mahatma Gandhi. Joillekin ilmiselvä mahmo on Jeesus, Neitsyt Maria tai Buddha. Pyhien ikonien tai patsaiden kuvastamat ilmeet ja olemus voivat välittää mahmon ehdotonta hyväntahtoisuutta hyvinkin voimakkaasti.

Mahmo voi tietenkin olla aikuisten oikeasti tuntemasi ihminen, kuten sukulainen, naapuri, opettaja tai valmentaja. Tahdosta riippumattoman hermoston mantelitumake on ohjelmoitu rauhoittumaan, jos ja kun se ”näkee” lempeät kasvot ja silmät. Niinpä on hyvä muistella niitä pieniä ohikiitäviä hetkiä, jolloin joku oli sinua kohtaan ystävällinen ja myötätuntoinen. Millainen ilme, olemus ja asento tällä kiltillä ihmisellä on? Miltä hän näyttäisi, kuulostaisi ja tuntuisi, jos hän olisi vieläkin lempeämpi ja hyväksyvämpi sinua kohtaan? Mikä sananparsi sai sinut parhaiten rauhoittumaan?

Imaginäärinen Mahmo

Kertomusten tai elokuvien sankarit voivat olla oivaa mahmoainesta, koska tehokkaimmat mahmot ovat kokeneet samoja kiihkeitä tunteita ja haluja kuin sinä ja minä. Mahmo on tavallaan vertainen, joka on hankkinut viisautensa käymällä läpi tuttuja vaikeuksia. Raamatun Job tai laupias samarialainen saattavat tuoda lohtua kovia kokeneelle.

Väkivaltaa, seksuaalista hyväksikäyttöä tai muuta ihmisen kavaluutta niskaansa saaneet voivat pitää lempeintäkin ihmiskasvoista mahmoa niin uhkaavana, että he saavat pakokauhukohtauksen pelkästä ajatuksesta. Niinpä hevonen, kotka, majakka, kallio, puu tai metsä voi sopivammalta mahmolta. Koira saa nuolla raavaankin miehen kasvoilta kyyneleet ilman, että kumpikaan osapuoli kokisi itsensä vaivautuneeksi. Myös kallioon voi luottaa ja sille uskaltaa avautua, koska se ei koskaan muutu eikä petä.

Myös jokin symboli, kuten kristinuskon risti voi toimia rauhoittajana. Juutalaisuudessa itkumuuri antaa hyväksyntää, lohtua ja anteeksiantoa. Mieti, minkä lajin mahmon kanssa tulet parhaiten toimeen ja anna sille osuva erisnimi.

Mahmon oppivuodet

Mahmo yleensä kehittyy elämän myötä ja meillä on taipumusta kasvaa mahmon kaltaiseksi. Vauvan paras mahmo on äidin turvallinen syli. Läheskään kaikilla meistä ei ole äidin sylin tuomaa turvallisuuden peruskalliota. Onneksi koskaan ei ole liian myöhäistä rakentaa itselle vahvaa mahmoa.

On myös paikallaan miettiä, millaisia ominaisuuksia mahmollasi jo on? Onko se jo viisas, vahva, ymmärtäväinen, rohkea, ystävällinen, anteeksiantava tms. Ehkä se haluaa lievittää kärsimystäsi auttamalla tarkastelemaan mokia, nöyryytyksiä yms. rauhallisesti ja kokonaisuutena. Kasvuun suuntautuvassa mielentilassa virheitä on helpompi korjata kuin itseruoskinnan alistuneissa tunnelmissa. Mahmo auttaa pois jossittelusta miettimään, mitä olisi viisasta tehdä juuri nyt. Millaisia muita ominaisuuksia mahmossasi olisi hyvä olla?

Onko ympäristössäsi joku lihaan ja verta oleva ihminen, jolla on edes joitakin samoja ominaisuuksia kuin mahmollasi? Monesti mahmon kirkastaminen auttaa elämäsi mahmoihmisten tunnistamisessa ja auttaa ystävystymään heidän kanssaan.

Päivittäiset kohtaamiset

Juuri kun mahmoa erityisesti tarvitaan (eli umpikujassa ja heikkoina hetkinä), se ei varsinkaan tule mieleen. Siksi se on tärkeää muistaa kutsua mahmo esiin säännöllisesti eikä vain silloin, kun tarvitaan rohkeutta astua elämässä eteenpäin. Onneksi mahmo on niin mukavaa seuraa, että ainakin pikainen tapaaminen kiinnostaa monta kertaa päivässä.

Huomaa, että mahmo voi tuntua jossain kohdassa kehoa eli se ikään kuin asuu jossain päin sisällämme. Tutki, miten mahmon vahva läsnäolo näkyy sinusta ulospäin? Millaisina eleinä ja äänensävyinä sen aktivoituminen sinussa ilmenee? Voisiko mahmon vaikutuksesta ottaa jopa selfien eli ihtiön?

Mieti, mikä esine, kuva tai koru voisi muistuttaa mahmosta? Onko jokin biisi tai tunnari joka toisi sen mieleen? Tunnari tuskin on sama kuin se, joka soi taustalla aina, kun Tappajahai oli leffassa saalistusretkellä. Silti tunnari voi olla vavahduttava ja sykähdyttävä. Minkä tuoksun muistelu on omiaan rauhoittamaan suunniltaan olevan mielesi?

Jos mahmoja on koko joukko, kannattaako niistä ottaa ryhmäkuva vai onko jokaisella kokonaan oma tontti. Esimerkiksi pari vuotta kiertokoulua käyneestä mummosta syntyneen mahmon myötätunto ei tuo lohtua epäonnistuneen tentin jälkeen. Sen sijaan myötätuntoisen mahmoprofessorin antama rohkaisu antaa pontta uuteen yritykseen.

’’’’

Idealähteinä olivat myötätuntokeskeisen terapian isän Paul Gilbertin tiiliskivi Myötätuntoinen mieli sekä Ronnie Grandellin harjoituskirja Itsemyötätunto.