Ja mieliterapiani ovat…

 

Sigmund Freud totesi vuonna 1904, että kaikki terapiat ja toimet, jotka johtavat toipumiseen, ovat hyviä. Konstit ovat monet ja siksi olen eri menetelmien sekakäyttäjä. Mutta jos pitää valita tietty terapiasuunta, ehdoton lempparini on 1990-luvulla syntynyt ja vasta viime aikoina tunnetuksi tullut HOT eli hyväksymis- ja omistautumisterapia. HOT (myös Huokaise, Oikaise, Toimi) sisältää minulle tärkeimmät elementit:

  • Huokaise  sisältää meditaation ja mindfulnessin, jota aloin harjoittaa innolla vuonna 1975.
  • Oikaise sisältää kognitiivisen terapian (ajatusten ja uskomusten muokkaus), jota olen opiskellut varsinkin NLP:n (neurolingvistinen ohjelmointi) muodossa vuodesta 1986.
  • Toimi  kattaa tarkoituskeskeisen logoterapian, johon vuonna rakastuin 1979.

Skeematerapia kuuluu kognitiivisen terapian kolmanteen aaltoon eli se on HOT:n serkku.

Myös ratkaisukeskeinen terapia on kuulunut suosikkeihini sen jälkeen, kun kävin vuoden mittaisen intensiivikurssin vuonna 1988.

Myötätuntokeskeinen terapia on eräs Huokaise -keino.

En tee kehollisia terapioita, mutta psykologi Minna Martinin & kumppaineiden kehittämä Psykofyysinen hengitysterapia vaikuttaa fiksulta. Myös faskioiden eli kehon sidekudosverkoston käsittely toimii HOTin ”huokaisukeinona”, koska Faskiat ovat tiukasti kiinni mielessä. Kireytyneiden faskioiden löysyttäminen liennyttää autonomisen hermoston masinoimaa uhkareaktiota.