Mokasta menoksi

 

Kun itse kukin huomaa mokanneensa, on aivan luonnollista säikähtää. Elimistössä syntyy Hätäreaktio.

Kun huomaan, että varsinaista hengenvaaraa ei enää ole, annan mokan harmittaa huolella. Säälin itseäni ja niitä, jotka joutuvat kärsimään erheeni ennakoimattomista seurauksista. Olen murheen murtama ja haluan vajota maan alle syvästi häveten. Mikäli säkkiä ja tuhkaa on saatavilla, kieriskelen niissä hetken.

Ennemmin tai myöhemmin minun on kuitenkin kohdattava todellisuus. Koska en ole vainaja enkä paavi, on liian aikaista haaveilla erehtymättömyydestä. Mokat ovat varmin ja kipein merkki elossa olemisesta.

2012-10-18 10.06.26-1

 

Koska olen haavoittuneessa tilassa oleva ihminen, annan itselleni lempeää ensiapua. Symppaan itseäni kympillä – ikään kuin olisin läheisin ja ymmärtäväisin ystäväni. Niinkin läheistä ihmistä kuin itseään ei kannata soimata liian syvälle suohon.

Kun mokaan itse tai ystäväni epäonnistuu, on tärkeää suhteuttaa moka kysymällä, kuinka suuri moka on verrattuna elämän pahimpaan munaukseen? Tai miltä moka näyttää viiden vuoden päästä? Pienelläkin ajovirheellä voi olla koko elämän kestävät vaikutukset, jotka eivät unohdu. Toisinaan isokin virhe alkaa suhteutua pikku mokaksi emämunausten rinnalla.

Ja jos satuinkin tekemään tähänastisen elämäni pahimman munauksen, voin verrata sitä siihen tuhoon ja kärsimykseen, jonka korpraali A. Hitler ja kumppanit saivat aikaan. Harva meistä on niin suuressa valta-asemassa, että kukaan muistaisi mokaamme tai edes meitä 250 vuoden kuluttua. Avaruudesta päin katsoen edes atomisodan sytyttäjä ei kykene saamaan mitään mitään näkyvää aikaan. Etäännyttäminen ja näppärä suhteuttaminen häivyttävät vastuun ja syyllisyyden.

 

2012-10-18 10.06.28-2

 

Joskus suurikaan virhe ei johda kovin dramaattisiin seurauksiin. Toisaalta yksi pieni viallinen venttiili voi aiheuttaa avaruussukkulan tuhoutumisen. Vaikka yritykset paikata mokaa joskus vain pahentavat tuhoja, on paikallaan tutkia, onko mitään keinoa hyvittää tai lievittää tuhoja. Kun huomaa sanoneensa jotain harkitsematonta, kannattaa miettiä jotain osuvampaa sanottavaa. Jos tekoa ei saa korjatuksi, on paikallaan pyytää anteeksi edes itseltään.

2012-10-18 10.06.24-1

 

Mokaamiseen voi liittyä leimaamista. Presidentti Kekkonen luonnehti mokaajia sanomalla: ”Saatanan tunarit!” Leimaamisessa kelvottomaksi julistaminen kohdistuu virheen tekijään eikä tämän tekoon, mikä on itseasiassa mittakaavavirhe. Identiteettileimat ovat laulun sanoin ”vain tahroja paperilla”. Eräs keino varsinkin mokaan liittyvien leimojen purkamisessa on kirotusvihreiden, eiku kirjoitusvirheiden, kanssa leikkiminen.

2012-10-18 10.06.28-1

Otetaanpa esimerkki. Mies tunsi syvää syyllisyyttä siitä, että oli työpaikkaa vaihtaessaan jättänyt entisen firman porukat pulaan viemällä osaamisensa muualle. Mies koki olevansa ”rintamakarkuri”. Koska leimat ovat puhtaasti katsojan silmissä eivätkä perustu mihinkään objektiiviseen, rintamakarkurius on loppuviimeksi hintavaa palturia. Rintava parturi olisi aivan yhtä pätevä luonnehdinta kuin rintamakarkuri.

Erhe on kyseessä silloin, kun yritän tehdä parhaani, mutta tekemäni valinta osoittautuu loppupeleissä kehnoksi tai peräti vääräksi. Esimerkiksi sikainfluenssarokotteen kehittäjät lisäsivät adjuvanttia parantaakseen rokotteen tepsivyyttä. Heillä ei ollut aavistustakaan, että adjuvantti saattaisi laukaista lapsissa narkolepsian. Kyseessä oli hyvässä tarkoituksessa tehty erhe, jolla on vakavat ja elinikäiset seuraukset sairastuneille.

2012-10-18 10.06.28

 

Pysäköintivirhe johtuu siitä, että olen toiminut lakia tai sääntöjä vastaan. Virheen tehdessäni tiesin, kuinka olisi pitänyt toimia, mutta viittasin kintaalla.

Kuka tahansa voi erehtyä kerran jos toisenkin, mutta useampi erehtyminen on jo virhe. Kannattaa oppia virheistä koko rahalla, koska olemmehan jo joutuneet maksamaan mokien seurauksista.

 

2012-10-18 10.06.28-3

 

Oppimalla yritämme yltää osaamiskuilun toiselle puolelle. Mutta jos kuilu on liian leveä, kannattaa luopua yrittämisestä ja keskittyä niihin asioihin, jotka sujuvat.

Sanotaan, että aikainen lintu nappaa madon, mutta vasta toinen hiiri nappaa loukusta juuston. Joutuihan se ensimmäinen hiiri loukkuun. Toisien ihmisten yrityksiä ja erehdyksiä seuraamalla oppii kivuttomimmin. Koska monikaan ei puhu mielellään omista epäonnistumisistaan, kannattaa pohjalle kertoa omista munauksista. Esimerkistä toinen voi innostua kertomaan omistaan, jolloin molempien elämäkokemus kasvaa. Tilanteen täytyy tietenkin olla turvallinen, koska ethän itsekään kerro mokistasi, jos arvelet kaverin heti kohta puukottavan sinua saamillaan tiedoilla selkään.

2012-10-18 10.06.30

Pysäköintivirhe on yksittäinen moka, josta seuraa ”pikavoitto”. Useimpiin ”epäonnistumisiin” liittyy monenlaista ainesta. Ikävästi päättyneessä ihmissuhteessa voi olla elementtejä, joissa olen onnistunut hyvin. Hyviä käytäntöjä kannattaa jatkaa. Opittu kannattaa panna korvan taakse, jotta osaan ensi kerralla toimia fiksummin. Vaikka suhde tiettyyn ihmiseen ei toiminutkaan minun kanssani, ehkä ex-kumppani voi olla juuri se oikea jollekin toiselle. Vastaavasti monet ominaisuuteni ja teot, jotka eivät kelvanneet exälleni, ovat silkkaa mannaa tulevalle siipalle. Ja tietysti on tekemisiä, joita ei kannata toteuttaa missään eikä kenenkään kanssa. Ne kannattaa läksyn oppimisen jälkeen loppusijoittaa unohduksen suohon.

2012-10-18 10.06.30-1

Elämä on kuin nuoralla tanssimista. Jos otat liian isoja riskejä tai yrität haukata liian ison palan kerralla, stressi voi yllättää. Toisaalta se, ettei tee mitään, voi olla se suurin virhe ja riski. Jos ei muuten, niin ikävystyminen tai pystyyn kuoleminen voivat olla lähellä. Sitä paitsi, (ainakin omasta mielestään) virheetön ihminen voi olla varsin raivostuttavaa seuraa. Koska erehtyminen on oikeasti inhimillistä, kannattaa mokata edes seuran vuoksi.