Naamion takaa: Persoonallisuuden mahdollisuudet

Psykiatri Juha Kemppinen  (Tammi 2010)

 

Sana persoona juontuu sanasta naamio, jonka takaa antiikin kreikkalaiset näyttelivät. Kirjassa kurkistetaan naamion taakse ja naamion takaa. Jokaisella meistä on johonkin suuntaan kallellaan oleva persoonallisuus.Kemppisellä on mukavan leppoisa ja ratkaisukeskeinen lähestymistapa 12 erilaiseen persoonallisuustyyppiin.

Persoonallisuustyyppien keskinäissuhteet on kuvattu tarkemmin sivulla Persoonallisuus & häiriöt. Sieltä on linkit 12 persoonallisuustyypin tarkempaan kuvaukseen. Oudokkeihin (Vaani, Maagi, Muuri) , dramaattisiin (Luihu, Hupsu, Diiva, Epeli)  ahdistuneisuuteen kallistuneiden persoonallisuuksien (Kaino, Niuho, Tarra, Apea) kuvauksissa on mukana arvio siitä, millaisia persoonat ovat elämänkumppaneina.

Persoonallisuushäiriöt

Varsinaiseksi häiriöksi ja harmiksi persoonallisuuden jäykkyys on muodostunut joka seitsemännellä. Mielenterveystoimiston asiakkaista jonkin sortin persoonallisuushäiriö on joka toisella. Psykiatrisen sairaalan potilasta persoonallisuushäiriödiagnoosin on saanut 50 –80 %.

Päihdekoukkuun jääneistä 80 %:lla on persoonallisuushäiriö. Kemppinen on erikoistunut etenkin päihdehäiriöisien hoitoon. Yleisin päihdehäiriö se on ns. dramaattisilla persoonilla, kuten epäsosiaalisella luihulla ja epävakaalla epelillä, mutta kyllä passiivis-aggressiivinen jäynäkin osaa ryypätä. Myös vangeista varsin monella on persoonallisuushäiriö ja päihdehäiriö, ja vielä kaiken kukkuraksi tarkkaavaisuushäiriö.