Naikan = katse sisään

 

Naikan on japania ja tarkoittaa kirjaimellisesti: katsoa sisään mielen silmällä. Tämä Yoshimoto Ishinan kehittämä pohde on paikallaan erityisesti silloin, kun haluat hahmottaa omaa osuuttasi ”kuumassa” tai ”jäätyneessä” konfliktissa.

Valitse rauhallinen hetki ja muista olla harjoituksen aikana sekä armollinen kohtaan. Itsensä ruoskiminen tekee kenet tahansa entistäkin vihaisemmaksi.

Valitse ”Tietty Ihminen” eli TI, jonka kanssa sinulla on meneillään jonkin sortin konflikti tai jonka suhteen tunnet syyllisyyttä. Ketä olet vahingoittanut? Kenelle olet aiheuttanut harmia omalla ajattelemattomuudellasi ja/tai itsekeskeisyydelläsi?

Ikään kuin kärpäsenä katossa voit katsoa, mitä olet itse tehnyt konfliktin sytyttämiseksi tai miten olet tullut heittäneeksi bensaa liekkeihin. Käytä noin tunti (tai 15 minuuttia kysymystä kohden) kirjoittamalla vastaukset kolmeen kysymykseen:

  1. Mitä olen saanut TI:ltä?
  2. Mitä olen antanut TI:lle?
  3. Mitä vaikeuksia tai hankaluuksia olen aiheuttanut TI:lle?

Kannattaa myös pohtia:

  • Olenko tullut pitäneeksi tätä ihmistä ja hänen antamiaan asioita itsestäänselvyyksinä?
  • Onko anteeksipyytämisessä tai kiitollisuuden osoittamisessa ollut jokin este? Mitä kautta tuo este voidaan poistaa tai kiertää?
  • Miten voisin luontevasti osoittaa kiitollisuutta jostain pienestä tai suuresta asiasta?
  • Miten haluaisin tämän ihmisen muistavan minua sen jälkeen, kun olen vetänyt viimeisen henkäykseni? Onko nykyisen omakuvani ja jälkeeni jättämän muiston välillä jonkin sortin kuilu? Mitä voin tehdä nyt heti tänään tai huomenna, jos ja kun haluan jättää itsestäni jälkeen paremman muiston?

””

Idealähteenä Robert Emmonsin kirja Gratitude Works!