Naputtelupisteet sanallisesti

 

Muuan näkövammainen luki Ortnerin kirjan ja pyysi sanallisesta kuvausta naputtelupisteistä. Tässä hänelle kirjoittamani ohjeet.

Yleisesti ottaen naputtelupisteet tunnistaa siitä, että ne ovat ”herkkiä” kohtia. Voit naputella vasenta tai oikeaa puolta, riippuen siitä, kumpaa kättä käytät.

Karate- eli nollapiste

Nollapistepiste sijaitsee kämmensyrjässä ranteen ja pikkusormen välissä. Pistettä nimitetään karete-pisteeksi, koska karatessa tiiliä murskataan kämmenen terävän reunan kautta. Pisteet ovat lähempänä pikkusormea kuin rannetta. Nollanaputuksessa käytetään kahta tai kolmea, toisistaan hieman erillään olevaa sormenpäätä, jolloin voit kattaa ranteen ja pikkusomen tyven välisen alueen. Voit ensin yhdellä sormella kokeilla, missä se herkin kohtaa luuraa.

Varsinaiset pisteet

  1. heti kulmakarvojen alkukohta nenän yläpuolella.
  2. silmän ulkoreunassa eli korvan puolella.
  3. silmän alla keskellä juuri siinä kohdassa, jossa luu alkaa. Eli ei naputella silmän alustan pehmeää osaa vaan luuosaa.
  4. keskellä nenän ja suun välissä.
  5. leukapoimun kohdallakeskellä eli nenän alla alahuulen ja leuan kärjen välissä. Suunnilleen paikassa, jossa hampaat ihon alla loppuvat ja leukaluu alkaa.
  6. solisluun alla ja rintalastan yhtymäkohdassa. Heti rintalastan yläpuolella on kuoppa. Kun siirryt alaviistoon oikealle tai vasemmalle, tulet kohtaan, jossa solisluu yhtyy rintalastaan ja kylkiluihin. Painele aluetta ja saatat löytää herkän kohdan. Sitä kohtaa voi sitten naputella.
  7. kainalon alla. Jos käytät kasvojen naputteluun oikeaa kättä, voi olla helpompaa naputella vasenta puolta, jolloin tulee apinamainen liike. Sopiva kohta on yleensä rintaliivin sivusauman yläkohta. Mutta oikeaa kohtaa kannattaa tunnustella.
  8. keskellä päälakea eli ”tukan keskijakauksessa” suurin piirtein korkeimmalla kohdalla. Oikeaa paikkaa kannattaa tunnustella ja päälakea voi naputella kolmella keskimmäisellä sormella pitkin keskijakausta.
Kun varsinaiset pisteet 1 – 8 on käyty läpi, aloitetaan uusi kierros ensimmäisestä pisteestä. Eli ei palata karatepisteeseen eli nollakohtaan. Naputellessa höpötetään kaikki mahdolliset synkät ja vähemmän synkät ajatukset pihalle, jolloin ne pääsevät helposti muuttumaan. Kun keskittyy samaan aikaan naputteluun ja kuvaamaan ikäviä tunteita ja tilanteita sanallisesti, karmeiden tunteiden ote hellittää ja tilanne alkaa näyttää jopa hilpeältä.
Naputtelukohdat ovat eri järjestyksessä eri kirjailijoilla. Kun katsoo esityksiä, naputtelu tuntuu osuvan vähän sinne päin. Tärkeämpää kuin pisteiden oikea sijainti on se, että tekee naputtelurutiinin aina samalla tavalla.