Nassukiehe

Kiehe on lyhenne siellä sun täällä kiertelevästä eli ”kiehnäävästä” kiertäjähermosta, joka on kymmenes aivohermo eli vagushermo. Nassu viittaa kiertäjähermon osaan, joka toimii pallean yläpuolella eli se vaikuttaa kaulan ja kasvojen alueella. Se ohjaa todelliset tunteemme kavaltavien kasvojen aluetta kuten tahdosta riippumattomia ilmeitämme, äänemme sävyä sekä kaulan lihaksia.

Nassukiehe toimii yhteistyössä muiden aivohermojen kanssa. Kolmoishermo ohjaa kasvojen alaosaa ja varsinkin kuululuita ojaavia stapedius-lihaksia. Jos nassukiehe putoaa pois päältä, ”kuulolaitteemme” putoaa pois päältä emmekä enää kuule äänen sävyjä. Muita hermoja kasvohermo ja tasapainohermo sekä päänkääntäjälihaksia ja pään nyökyttämistä ohjaavat hermot. Toki nassukiehe vaikuttaa myös vaatteiden alla esimerkiksi sydämeen, jossa ns. polyvagaalisen jarru ei päästä sykettä nousemaan pilviin vaikkapa urheillessa, innostuneena tai pienen vaaran uhatessa.

Nassukieheen hermojen viejähaarakkeissa on myeliinipinta, mikä aiheuttaa sen, että nassukieheen kautta kulkevat käskyt ja aistimukset ovat täsmällisiä.