Intopallo

Nosteet ja esteet

 

Intoilmapallo auttaa kuvaamaan sekä nosteita että esteitä. Nosteet ovat niitä nautintoja ja intohimoja, jotka antavat energiaa tehdä sitä, mitä oikeasti haluamme tehdä.

 • Mitkä tekemiset tuottavat syvää nautintoa?
 • Mitä voisit tehdä vaikka ilman palkkaa?
 • Mitä tykkäsit tehdä lapsena ja nuorena ja miksi?
 • Minkä tekemisten pariin olet palannut yhä uudelleen ja uudelleen elämäsi varrella?
 • Mitä tekemällä ajan ja paikan taju häviää ja uppoudut FLOW-tilaan pitkiksi ajoiksi?
 • Mitä asioita tekemällä olet tullut keränneeksi suuren määrän tietoa ja taitoja?
 • Tuntuuko jonkin sortin tekeminen jopa niin mukavalta, ettei se tunnu työltä ollenkaan?
 • Tuleeko jonkin tekemisestä helppouden ja hauskuuden vuoksi suorastaan huono omatunto, koska eihän työn kuulu olla helppoa ja/tai hauskaa?

Moni ajattelee, että oman intohimon kohde ei ole oikeaa työtä eikä sillä voi elättää itseään. Tai sen tekemisestä voi joutua jopa vankilaan. Monen menestyjän elämäkerrassa intohimolla on suuri merkitys: kokemus, tieto ja taito tuppaavat kehittymään intohimoisen tekemisen myötä.

Nosteiset asenteet ja uskomukset

Mitkä asenteet ovat auttaneet minua onnistumaan itselleni tärkeissä pyrkimyksissä? Mikä asenne auttaa kävelemään oppivaa taaperoa yrittämään uudellen myös sen sadannen pyllähtamisen jälkeen? Jos taapero vaikkapa vertaisi omaa suoritustaan ympärillä kirmaaviin lapsiin, asenteena voisi olla: ei tää oo mun laji.

Mitkä uskomukseni auttavat saavuttamaan tavoitteita? Uskomukset ovat usein tiedostamattomia, mutta joskus ne tulevat esiin sisäisenä puheena tai mottoina. Jos uskomukset ovat haitallisia (tyyliin: ei multa tääkään onnistu), kannattaa miettiä, millaisia uskomuksia kannattaisi hankkia tilalle. Yksi hyvä keino on kokeilla viikko parhaan kaverin uskomusta (tyylliin: vielä mä tän hanskaan). Uskomuksia voi viritellä parempaan kuosiin HOT:in osiossa Oikaise uskomus.

Entäs esteet? 

 1. Mitkä tapani ovat haitallisia? Esimerkkinä olkoon vaikeiden tehtävien lykkääminen. Jos sompailen liikaa somessa, vähentäminen antaa aikaa ja tilaa tärkeämmille tekemisille. Mieti, mitä tapoja kannattaisi vähentää tai jättää kokonaan pois? Vitkastelun mahdolliset viisaudet kannattaa silti ottaa huomioon, koska toisinaan vitkastelun taustalla on viisas varovaisuus.
 2. Mitkä ovat pelkoni, epäilykseni ja murheeni? Päivitystä kaipaavat pelot ovat monesti ”ammoisia totuuksia” eli niitä ei ole kyseenalaistettu aikoihin. Pelkojen kohtaaminen ja nollaaminen voi olla resurssimielessä mitä hyödyllisin teko, koska pelkojen kahlitsemat voimavarat tulevat käyttöön. Jos painat jarrua ja kaasua yhtä aikaa, jalan nostaminen jarrulta edistää huomattavasti etenemistä. Pelkojen rauhoittaminen alkaa HOT:n osiosta Huokaise.
 3. Mitkä ovat haitalliset ja itseä rajoittavat uskomukseni? Nämäkin ovat hankalia, koska kuka nyt itsestään selviä asioita kyseenalaistaisi. Saattoi olla, että olin lapsena pieni ja tyhmä. Iso en ole vieläkään, mutta olen innokkaasti opiskellen huomattavasti viisastunut. Lisää uskomusten korjailusta HOT:n sivuilla Oikaise.

”’

Paluu: Viisittelyn kokonaisuus