Omaksu uusi ominaisuus

 

Joskus tuntuu, että itseltä puuttuu jokin oleellinen ja ”omenainen ominaisuus” eli ”ombo” täydellisesti. Otetaan esimerkiksi Juoppo Lallin täydellinen kyvyttömyys säästää. Jotta Lalli voisi mieltää säästäväisyyden, hän tarvitsee siihen käytännön esimerkkejä ja todisteita. Niinpä hän avaa mielessään ”säästäväisyystilin”, johon kaikki  havainnot ja esimerkit säästäväisyydestä voivat kertyä. Säästäväisyysmuistojen aarrearkkuun kerätään säästämiseen liittyviä muistikuvia ja muita mielteitä.

Koska Lalli ei itse keksi ainuttakaan esimerkkiä säästäväisyydestä, todisteita pitää kaivella kulman takaa. Pienen pöyhinnän jälkeen havaitaan, että Lalli on kuin onkin tuhluriutensa ohella varsin säästäväinen mies.

Lalli on tallettanut visusti mieleensä kaikkien Alkojen sijaintipaikat, mikä mahdollistaa matkakustannusten optimoinnin. Lisäksi hän tuntee halvimpien alkoholilaatujen hinnat. Näin hän kykenee hankkimaan iloliemet mahdollisimman edullisesti. Lalli osaa myös priorisoida: viina on aina hintansa väärti, mutta vihannekset ja muut marmeladit jäävät kaupan hyllylle liian kalliina.

Lalli harrastaa kukkaroystävällistä roskisshoppailua. Asuntoonkaan ei turhia törsätä. Hökkeli metsän siimeksessä ja riuku takaavat sen, että ekologinen jalanjälki jää kevyeksi. Shampoota ja muita kauneustuotteita Lalli ei kuluta. Viinaakin Lalli säästää krapularyypyksi, eli kaikkea ei jaeta kavereille. Keräämme sielun digikameralla kuvia Lallin kuteista, kortteerista yms. ja talletamme aistimukset säästäväisyystilille muistiin.

Lipastollinen lempeyttä

Liisa oli saanut pyyhkeitä lempeyden puutteesta. Työkaverit haukkuivat hänet porukalla tylyksi. Liisa tunsi itsensä kovikseksi, kunnes hän Matin kehotuksesta alkoi etsiä edes pieniä esimerkkejä lempeydestä. Liisa oli todistettavasti ainakin kerran hymyillyt kaupan kassalle. Lisäksi hän oli silittänyt ainakin viisi kertaa naapurin kissaa lempeästi.

Jotta kuva itsestä lempeyteen kykenevänä ihmisenä vahvistuisi, Matti kehotti Liisaa muistelemaan kissan silittämisestä moniaistillisesti. Matti käski Liisan miettiä, näkikö Liisa kätensä kissan turkilla, kuuliko hän kissan kehräystä vai oliko muiston pääpaino sittenkin turkin pehmeyden tuntemisessa. Jos mielessä on pelkkä kuva, voisiko siihen liittää kehräävän ääniraidan ja pehmeän pörrötunnon? Esimerkkejä lempeydestä voi kerryttää kuvittelemalla tulevia kissansilityksiä.

Vastaesimerkit kannattaa myös ottaa syyniin. Liisan tylytysesimerkeistä voidaan havaita, että ainakin osa niistä onkin esimerkkejä lempeydestä. Liisa todella on ollut tyly kiusaajia kohtaan, mutta hän oli lempeä kiusaamisen uhreja kohtaan. Vähän samaan tapaan kuin poliisit voivat olla tylyjä rosvoille mutta eivät uhreille.

Toisen ihmisen rinnan hakkaaminen nyrkillä siten, että kylkiluut katkeavat, näyttää puusta katsoen tylyttämiseltä. Mutta hakkaaminen onkin lempeyttä, jos kyse on hengen pelastavasta sydänhieronnasta. Sydänhierontaa Liisa ei koskaan työkavereille antanut, mutta monet valitukset Liisan tylyydestä johtuivat siitä, että Liisa halusi ravistella kavereita ulos itsepetoksesta. Liisan hyvä tavoite oli estää tylytettyjä mokaamasta.

Yhä uusia menneitä ja tulevia esimerkkejä lempeydestä pinotaan aistillisten muistojen piironkiin. Vahvistuuko kokemus omasta lempeydestä? Alkaako lempeys uida syvemmälle sisuksiin ja tunteisiin?

Vaikka kaikkea tylyyttä ei voi selittää mitenkään pois, Liisa myönsi olleensa monta kertaa tyly rättiväsyneenä. Niinpä tylytyskohtaukset voivat vähentyä pitämällä huolta itsestä ja väsymys loitolla. Kun Liisan tylyys- ja lempeysesimerkit pantiin puntariin, tylyyden paino pieneni ja lempeyden lisääntyi.

Pätevyyden kerryttäminen

Pätevyys ja kokemus voidaan ajatella kasautuviksi ominaisuuksiksi. Alle 10-vuotias on ehkä lukenut aapista ja muutamia sarjakuvakirjoja, mutta kuudenkympin tietämissä luettuja ja mietittyjä opuksia voi olla hyllymetreittäin. Myös pätevyyttä lisäävät kurssit ja elämänkoulun kokemukset kasautuvat. Ellei dementia iske, joka päivä opimme jotain ja muutumme yhä pätevämmiksi. Joskaan emme koskaan kaikkitietäviksi.

Koska kaikkia todisteita esimerkiksi pätevyydestä tai säästäväisyydestä ei voi kerralla muistaa, omenaisesta ominaisuudesta voi tehdä symbolisen kuvan. Jos ominaisuus on vielä hakusessa, voi siitä muistuttamaan hankkia vaikkapa ominaisuutta kuvaavan kortin vessan peiliin. Korttiin voi illan tullen hampaita harjatessa lisätä päivän aikana kertyneitä lisäesimerkkejä kuten tarrapohjaan lisätään uusia tarroja. Tai ennen vanhaan kouluvihkoon lisättiin leimoja.

Sitkeä sissi

Symbolina voi olla myös koru. Voit pinota esimerkkejä sitkeydestä vaikkapa kilpikonnan kilven pintaan leffaklippeinä, kuvina, tunnareina, omina tai muiden lausumina toteamuksina tai kirjallisina todistuksina.  Voit myös tallettaa tuntemuksia siitä, miltä sitkeys ja itsensä voittaminen tuntui kehossa. Kilpikonnasymbolin näkeminen muistuttaa siitä, että sitkeyden ominaisuus vahvistuu identiteetissä ja sitä kautta arjessa.

2008-01-14 09.40.00-5