Osaamisen valttikortit ja ässät hihassa

 

Valttikortit.doc

Työelämässä tarvitaan kolmen sortin osaamista.

♦ Työn sisältö on ilman muuta hallittava. Kirurgin on osattava leikata ja juristin hallittava pykälät.

♥ Koska työtä tehdään tiimeissä tai muuten vaan kimpassa, tarvitaan ihmissuhdeosaamista.

♣ Projekteista ei tule valmista ilman järjestelmällisyyttä ja itsensä johtamisen taitoa. On myös tiedettävä, miten projekteja toteutetaan organisaatiossa.  Tätä taitoa voi kutsua organisaatio-osaamiseksi.

Lisäksi tarvitaan pataa eli motivaatiota, sitkeyttä ja innokkuutta. (Valitettavasti en löytänyt editorista sille merkkiä.)

Harva saa elämän pelissä neljää ässää, täykkäriä tai herttareetiä. Ja vaikka saisikin, muuttuvassa maailmassa valtit kuluvat ja vaihtuvat. Mitä uusia taitoja tarvitset juuri nyt kipeästi? Entä lähitulevaisuudessa? Mikä maa on sinun elämässäsi valttia? Missä järjestyksessä valtteja kannattaa nostaa pakasta?

Onko sinulla ässiä hihassa? Sanotko itsellesi ”kyllä minä osaisin sen ja tuon asian hoitaa, mutta kun meikäläisen taitoja ei osata hyödyntää”? Vai oletko huomannut muiden ihmettelevän osaamistasi omasta mielestäsi helpoissa hommissa? Silloin sinulla on ässiä hihassa tietämättäsi. Milloin panet ne pöytään ja poikimaan? Vai pidätkö osaamisen piilossa, jotta saisit rauhassa opetella jotain uutta ja mielenkiintoista?

Hanttikortit ja valtit sekaisin

Huostaanotettuja lapsia tutkittaessa on havaittu, että passi-iältään 8-vuotiaalla voi olla laitapuolen elämänkokemusta enemmän kuin tavallisella 22-vuotiaalla. Älyllinen kehitys voi olla 6-vuotiaan tasoa ja tunnekontrolli 2-vuotiaan tasolla. Ideana on kehittää jälkeenjääneitä taitoja ikäkauteen sopivalle tasolle.

Lukiolaisella voi olla yliopistotasoiset tiedot fysiikasta, mutta osaaminen arjen pyörittämisessä onkin tenavatasoa. Koulu pyrkii kehittämään kaikkia puolia tasatahtia, mutta onko sinulle jäänyt osaamisessasi ”kuoppia”, joiden täyttäminen auttaisi merkittävästi eteenpäin? Onko sinulla jokin elämänalue jäljessä muusta kehityksestä?

Voit olla jostain asiasta hajulla, mutta se ei vielä tarkoita, että taito olisi läheskään hanskassa. Klikkaa ja tarkasta missä asioissa olet ihan pihalla ja mitkä asiat osaat selkäytimellä sekä siltä väliltä.