Otolliset olosuhteet

 

Wim Vaags kysyi 1980-luvulla merkittäviä keksintöjä tehneiltä: ”Missä ja milloin olet saanut parhaat ideasi?” Yleisin paikka oli kulkuväline: auto, ratikka tms. Toinen tärkeä paikka oli oma vuode juuri ennen heräämistä tai nukahtamista.

Jos pitää tehdä, jokin todella vaikea asia, millaisessa ympäristössä se onnistuu parhaiten? Toiselle uudet asiat tarttuvat parhaiten päähän hämärässä huoneessa sohvalla maaten. Toinen tarvitsee kirkkaat valot ja kovan tuolin pysyäkseen edes hereillä. Ota valokuvia sinulle erilaisten tekemisten otollisista ympäristöistä (tai olosuhteet muuten). Tee otollisista olosuhteista kollaasi alla olevaan suorakulmioon. Mieti myös, mikä on sopivin lämpötila, valaistustaso, ääniympäristö, kalustus yms.? Jääkaapin vierellä vai kaukana siitä? Kuulokkeet korvilla, melussa vai täydellisessä hiljaisuudessa?

 

Osuvin ajankohta  

Oletko illan vai aamun virkku? Milloin olet torkku? Merkitse 24 tunnin kelloon eri värein, milloin sujuu rutiini, milloin luova työ jne. Milloin uni maittaa parhaiten? Mikä on se aika vuorokaudesta, jolloin mistään ei tunnu tulevan mitään, eli sutta ja sekundaa tulee enemmän kuin kunnollista jälkeä?

Elämä ei suosi yövirkkuja eikä iltapäiväihmisiä, koska monen opinahjon valintakokeet pidetään aamutuimaan. Jos kokeet taas pidetään iltapäivällä, menettely sorsii aamuihmisiä. Klo 8-16 työajan vaatiminen ei tuota iltaihmisiltä parasta tulosta.

Myös viikonpäivällä voi olla sinulle väliä – vai onko? Viikonloppuvierailu anopin luona voi viedä voimat tiistaille asti. Mieluisan harrastushetken suunnittelu voi viedä mielen niin täysin mukanaan, ettei sitä ennen pysty keskittymään muuhun.

Joillekin vuodenajat eivät merkitse mitään, toiset taas kärsivät syystalven pimeydestä. Paitsi Aleksis Kivi, joka eli syksystä jouluun. Minä vuodenaikana sinä olet parhaimmillasi? Toisille kesä ei ole huono, kunhan pääsee Alpeille vilvoittelemaan. Kesän valo on OK, mutta lämpö sulattaa aivot. Toiselta jäätyy järki heti, kun lämpötila laskee alle 20 asteen.

Yhtä rytkyä vai pienin askelin 

Varsinkin suurempia työrupeamia suunniteltaessa on paikallaan miettiä omaa tyyliään. Oletko helposti innostuva ja nopeasti väsyvä vai tasainen puurtaja? Haluatko painaa projektin tai sen osan yhteen putkeen ja sitten huilata kunnolla? Vai haluatko jaksottaa urakan pieniin palasiin? Mika Waltari kirjoitti Sinuhen käytännössä yhdeltä istumalta, kun taas Jörn Donner kirjoittaa sivun päivässä.

Työ ja elämä vai elämäntyö 

Erotatko työn ja vapaa-ajan toisistaan selkeästi, vai onko viikko sinulle yhtä ja samaa elämää 24/7? Tämä riippuu osittain myös työn sisällöstä. Jotkut tehtävät ovat sellaisia, että ne seuraavat uniinkin. Täysin toisenlainen tekeminen saattaa auttaa työkuvioista irrottautumisessa.

Jatkolinkki: Millainen seura on otollisinta erilaisissa tilanteissa?