Henkilökohtaisia muistiinpanojani kirjoista

 

Minulla on tapana tehdä lukemistani kirjoista sisäistämisen syventämiseksi henkilökohtaiset ”raakamuistiinpanot”. Ne ystävät ja kylänmiehet, joilla ei ole aikaa kahlata kirjoja läpi, ovat halunneet saada bongaamani ”herkkupalat” luettavakseen. Jos ja kun aihe kiinnostaa tarpeeksi, alkupäinen kirja on helppo hankkia luettavaksi. Koska muistiinpanoja on sadoista kirjoista, olen jakanut kirjat alaryhmiin. Täydentelen ryhmiä sitä mukaa kun mieleen tulee ja kerkiän.

Huomautus: Vaikka muistiinpanot ovat sisäistä puhettani ja vilisevät ”kirotusvihreitä”, niistä kuulemma saa käsityksen teoksen ydinideoista.

Muistiinpanojani tai pitkiä artikkeleita psykologien, psykiatrien, psykofysiologien ja alan muiden tieteilijöiden kirjoituksista 

Kirjan/artikkelin nimi (julkaisuvuosi) tekijä. Suositus: missä tilanteessa kirja kannattaa lukea.

Millaista on olla eläin? (2015) biologi ja tietokirjailija Helena Telkänranta kuvaa eläväisesti eläimistä tehtyjä tutkimuksia ja kokeita.

Psykopaattikuiskaaja (2015) psykologi ja aivotutkija Kent Kiehl kuvaa mukaansatempaavasti psykopaattien bongaamista aivojen kuvantamisen ja käyttäytymisen tutkimuksen avulla. Kirjassa esitellään myös Paineenpurkumalli.

Naamion takaa (2010) Psykiatri Juha Kemppinen kuvaa 12 eri persoonallisuustyyppiä erityisesti päihderiippuvuuden näkökulmasta. Tarkempi kuvaus lisälinkkeineen on sivulla Persoonallisuus & häiriöt.

Hullun rakas (2012) psykologian tohtorit W. Brad Johnson &Kelly Murray. Kansantajuinen opas auttaa selviytymään persoonallisuushäiriöisen puolison kanssa. Oiva opas kumppania etsiville sinkuille.

Erityisherkkä ihminen (2014) Elaine Aron. S: Jos lähipiirissäsi on erityisen herkkiä ihmisiä. Lue ehdottomasti, jos olet itse erityisherkkä.

HUOKAISE

Miten puhua järkeä tahdosta riippumattomalle hermostolle? Psykofysiologi Stephen Porgesin ja Peter Levinen kirjojen pohjalta kirjoitettu artikkeli Mieli-lehdessä (kesä 2014). Lisäksi artikkelin aineisto tulee olemaan paloiteltuna ja täydennettynä HUOKAISE-osion, hätäreaktiot, avaa aivot ja niksit alaosioissa.

OIKAISE

Kiitollisuus toimii sisältää kiitollisuutta vuosikymmeniä tutkineen Robert Emmonsin kirjan Gratitude Works! muistiinpanot. Kiitollisuuskierto on keskeisin harjoitus, joka auttaa suhteuttamaan ja tuikun tavoin harjaannuttaa löytämään hyvät asiat pimeyden ja kurjuuden keskellä

 

TOIMI

Kirjan nimi (vuosi) Tekijä: selostusta sisällöstä

The book of forgiving (2014) Desmond ja Mpho Tutu. 4 vaihetta, miten antaa anteeksi toisille ja itselle. Miten pyytää anteeksi.

Papukaijan koulutuksen perusteet (2015) Jarmo Tuutti: valottaa ihmisen ajattelun ja linnun näkökulman erialaisuutta ja sitä kautta aitoa empatiaa.

Muistiinpanojani tolkullisista ja kaupunkilaisjärkeen perustuvista kirjoista tai artikkeleista

Kirjan nimi (vuosi) tekijä.                Syy, miksi kirja kannattaa lukea.

Mindfulness ja kirjoittamisen taito (2015) Dinty Moore antaa vinkkejä koskettavaan kirjoittamiseen

Entsyymien parantava voima (2015) Lee Euler  Vatsapulmien ja autoimmuunisairauksista kärsivien kannattaa lukea

Suoliston salaisuus (2015) Giulia Enders  Miten suolen mieli toimii ja miten ruokkia paksusuolen hyvisbakteereja.

Tahdonvoiman käyttöopas (2013) Frank Martela.  Miten rajallinen tahdonvoima saadaan riittämään.

Lopeta pilailu (2013) Andrea Brandtin kirjasta: 8 keys to eliminating passive-aggressiveness. Strategies for transforming your relationships for greater authenticity and joy. Kirja sisältää ohjeita pääsiasiassa passiivisaggressiivisesti käyttäytyvälle sekä vinkkejä läheisille. Pitkässä jutussa on elementtejä myös muista kirjoista.

Pelon hinta (2014) Henkka Hyppönen.  Sisältää hyviä käytännön esimerkkejä erityisesti ryhmien kannalta.

 

 

Mystinen on sellaistaista, mitä en (ainakaan vielä) ymmärrä. Seuraavassa demystifioitu ymmärrys 

Kirjan nimi (vuosi) kirjoittaja         Miksi kannataisi lukea.

Kuolemanrajakokemukset – tutkimuksista tulkintoihin (2015) Leo Näreahon oivallinen katsaus. Peittoaa mm. Eben Alexanderin kirjat

Auta, kiitos, vau (2014) Anne Lamott.  Rukous, ”Auta”, voi olla oman rajallisuutensa myöntämistä

Hieno vai huono. Nainen jolla on maine (2015) Eveliina Talvitie  Osuvaa naisASIAA toteavanhilpeästi esitettynä

Alzheimerin kanssa () Richard Taylor

Mykkä huuto (2015) Martin Pistorius kertoo, millaista on olla 6 vuotta käännettävänä ”pakettina” kykenemättä viestimään omaa tajuisuuttaan. Ja miten siitä noustaan oikeisiin töihin ja jopa naimisiin.