Pakko, velvollisuus vai oikeus

 
 
Rinnastan kansalaispalkan vastikkeeksi tulevan työvelvollisuuden oppivelvollisuuteen, joka lienee pakon ja subjektiivisen oikeuden välissä. Väitän, että tasaajien ja yhteiskunnan kimppakämppänä näkevien on helppoa hyväksyä työvelvollisuus: kun saan kansalaispalkkaa, teen yhteiskunnan eteen vastavuoroisesti duunia.
 
Tietysti oppivelvollisuus tarkoittaa joillekin samaa kuin pakko käydä koulussa. Osalle ihmisistä mahdollisuus käydä koulua on oikeus, josta on kiitollinen. Osa käy koulua, koska niin on tapana.
 
Minusta on hyvä, että oppivelvollisuus eli valtaosalle koulussa käyminen on velvollisuus, koska silloin lapsen tai nuoren tarvitse joka aamu miettiä, että lähdenkö tänään kouluun vai en. Jos kyseessä olisi oikeus, kuten äänioikeus, voisi jäädä kotiin, kun ei halua käyttää oikeuttaan. Kouluun vaan mennään, vaikka se ei ole aina kivaa. 
 
Jos lasta tai nuorta ei syystä tai toisesta koulussa näy, aletaan tutkia, tarvitaanko jotain apua tai tukea.
 
Työvelvollisuuden pohjalla on sen asian ymmärtäminen, että hyvinvointivaltion ylläpitäminen on jokaisen velvollisuus, kuten lukemaan ja laskemaan oppiminen. Hyvinvointiyhteiskunta ei pysy pystyssä ilman kaikkien ihmisien panosta
 
Tasaajat tykkää, että jokaisella tulee olla tasavertainen oikeus ja velvollisuus yhteisen hyvän rakentamiseen. Omien kykyjensä ja taipumustensa mukaan.
 
Työvelvollisuustyö pitää huolen siitä, että kukaan ei jää vilttiketjuun eli jokainen saa pelata. Periaate on sama kuin golfissa. Heikot pelaajat ovat tasoituksen vuoksi samalla viivalla hyvien kanssa. Kaikki pääsevät pelaamaan samalla kentällä. Ne, jotka pystyvät, jaksavat ja haluavat tekevät lisäksi palkkatyötä.
 
Nykyisessä systeemissä huiput pelaavat vain omissa piireissään ja rupusakki katsoo osattomana aidan takana. Työvelvollisuustyössä kaikki ovat samassa tiimissä.
 
Moni mies on sanonut, että vasta armeijassa eli asevelvollisuuttaan suorittaesaan he tutustuivat eri kansanluoksista tuleviin ikäisiinsä miehiin ja he oppivat ymmärtämään heitä. Työvelvollisuus voisi olla samanlainen juttu.