Persoonallisuus ja persoonallisuushäiriöt

 

Jokaisella meistä on oma omituinen tyylimme reagoida tilanteisiin. Jos pystymme tarvittaessa joustamaan lempparityylistämme, arki sujuu jouheasti. Jos pidämme tiukasti kiinni tyylistämme aina ja joka paikassa, aletaan puhua persoonallisuushäiriöstä, koska persoonallinen tapamme toimia aiheuttaa häiriötä itsellemme ja muille. Mitä jäykempi persoonamme on, sitä enemmän häiriötä syntyy.

Jos persoonallisuutta verrataan väriin, jokainen meistä on enimmäkseen jonkin sävyinen. Näitä sävyjä on kuin Tikkurilan maalitehtaan värikartassa. Virallisesti persoonallisuushäiriöden tyyppejä on kymmenen, mutta esimerkiksi psykiatri Juha Kemppinen on kuvannut niitä runsaan tusinan kirjassaan Naamion takaa. Olen keksinyt kullekin persoonallisuustyypille viisikirjaimisen lempinimen.

Nuolilla on kuvattu, millaisia yhdistelmiä voi syntyä ja mihin suuntaan. Esimerkiksi  passiviis-aggressiivisuus on lisämausteena (sininen nuoli) tai peräti sylttytehtaana (lähtevä punainen nuoli) monessa eri persoonallisuushäiriössä.

Olen poiminut kirjasta Hullun rakas jokaisesta persoonallisuustyypistä kuvauksen siitä, millainen mikin persoona on puolisona. Kuvaukseen pääset lempinimen linkistä. Oudokit (klusteri A violetit): Vaani = epäluuloinen, Maagi = skitsotyyppinen, Muuri = eristäytyvä. Dramaattiset (klusteri B punaiset): Luihu = epäsosiaalinen, Hupsu = huomionhakuinen, Epeli = epävakaa, Diiva = narsistinen, Jäynä = passiivisaggessiivinen. Ahdistuneet (klusteri C): Kaino = estynyt, Tarra = riippuvainen, Niuho = vaativa, Apea = depressiivinen. Jos joku näistä kuvauksista nappaa itsen, puolison tai työkaverin kohdalta, kannattaa lukea tarkempi kuvaus kirjasta Naamion takaa ja Hullun rakas.

Kaksi jenkkilän entistä merivoimien upseeria, psykologian tohtorit W. Brad Johnson ja Kelly Murray ovat kirjoittaneet mainion oppaan nimeltä Hullun rakas. Kansantajuinen opas auttaa selviytymään persoonallisuushäiriöisen puolison kanssa. Oppaassa hämmästellään myös sitä, miksi kaltaisemme tolkkuihminen saattaa haksahtaa luonnehäiriöiseen.

Erityisesti lieron eli psykopaattisen Simpauttajan metkut kannattaa tuntea. ”Haretus” on ammattilaisten käyttämä menetelmä, jolla arvioidaan ihmisen psykopaattisuuden astetta.  Kuvaan haretusta yleisellä tasolla.

Mielestäni persoonallisuushäiriö voidaan nähdä Taaperoitsen kokoamana skeemakasaumana.